Helsinkiläinen Emppu Nyman aloitti pyöräilyn muuten vaan jo vuosia takaperin. Nyt siitä on tullut hänelle intohimo, ajoittain jopa pakkomielle. Pyöräilyssä välineet ei niinkään ole pakollisia, mutta lajiin hurahtaessa välinelista voi aloittelijaa hirvittää.

Pyöräilykausi ei pääty, vaikka illat pimenee ja viilenee. Varustus on kaiken A ja O tarkenemiseen.

Vaikka syksy on saapunut, ei pyöräilykauden loppua näy. Nymanin sanojen mukaan laji ei siirry talviunille, vaan treenausta jatketaan läpi talven. Vuosia kestänyt rennoin ottein otettu harrastus sai reilu vuosi sitten täyskäännöksen yhdestä ohimennen heitetystä vitsistä.

Syyskuussa 2022 Nyman punnitsi oman painonsa yhdessä veljensä kanssa. Vaa’an lukema näytti 140kg, joka sai miehen pohtimaan, miten hän saisi itsensä takaisin kuntoon. Vitsillä ja hetken hulluudessa Nyman päätti lähtevän tavoittelemaan olympiamatkan triathlonia seuraavan vuoden kesälle.

Vauhdin huumaa

Olympiamatkan Triathlonissa kilpailijat uivat aluksi 1,5km, jonka jälkeen vuorossa on 40km pyöräily ja viimeisenä 10km juoksumatka. Kilpailupäivänä Nyman tunsi olevansa valmiimpi kuin koskaan, mutta päämääränä oli päästä maaliin hinnalla millä hyvänsä. Sen verran miehessä oli kuitenkin miestä myöntämään riski oman kilpailun keskeyttämisestä, mikäli hänen kunto pettäisi kesken matkan.

Uinti tuntui miehestä kaikista helpoimmalta osuudelta, mutta pyörän selkään hypätessä totuus iski päin kasvoja. Nyman tajusi uineensa aivan liian lujaa, ja kaikki mehut kropasta oli jo nyt annettu. Pyöräilyosuudesta selviämisen jälkeen viimeisenä vuorossa oli juoksu. Juoksun alkaessa olo oli kuin jalkoja ei enää olisi ollut ollenkaan.

Nyman joutui aloittamaan viimeisen osuuden rauhassa vuorotellen juoksua ja kävelyä. Matkan varrella Nymanin perheenjäsenet juoksivat miehen rinnalla kannustaen vaikeimmat ylämäet. Lähempänä maalia myös Nymanin treenikaveri Jussi liittyi miehen seuraan aivan maaliviivalle asti.

Tulevaisuudessa häämöttää uudet haasteet

Kesän triathlonista selvittyä panokset on nostettu seuraa kesää ajatellen korkeammaksi, tavoitteita kun pitää olla. Tavoitteena on osallistua puolikkaaseen Iron man -kilpailuun. Kilpailussas ensimmäisenä on 1,9km uintiosuus, jonka jälkeen pyöräillään 90km ja viimeisenä juostaan 21km. Nyman arvioikin tulevan Iron manin vaativan häneltä paljon enemmän treeniä verrattuna viime kesään, sekä painon pudotusta vielä enemmän. Talvi mennäänkin hiihtäen, uimahallissa uiden, salilla rautaa nostaen, sekä sisällä pyöräillen. Tärkeintä valmistautumisessa onkin lajien vaihtelu saman päivän aikana. Ei siis saa treenata vain yhtä lajia yhtenä päivänä.

Pyörä. Se lajin tärkein väline.

Nymanin mukaan lajia aloitteleva pääsee jo pelkällä pyörällä hyvin alkuun. Mikäli lajiin haluaa enemmän syventyä, alkaa tarvittava lista olla pitkä. Jos lajia haluaa alkaa hifistelemään, kannattaa ostaa kypärän lisäksi ajolasit, lukkopolkimet ja -kengät, pehmusteelliset housut eli spandexit, urheilukello, sekä erilaiset sovellukset, joista näkee kaiken pyöräilyyn kuuluvan datan, kuten keskinopeuden ja matkan.

Teksti ja Kuvat: Eveliina Nikkilä

Lue myös:
Talvi on pyöräilykausi siinä missä muutkin