Moni julistaa pyöräilykauden päättyneeksi, kun elohopea laskeutuu kohti koleita lukemia. Jotkut sinnittelevät talviliukkaisiin asti, toiset luovuttavat heti kun näpit jäätyvät. Polkupyörästä on kuitenkin kulkuvälineeksi ympäri vuoden, jos vain jaksaa nähdä hieman vaivaa – ja kunhan loskassa polkeminen tuntuu myös hyvältä.

Talvella pyöräilyssä ei ole mitään erikoista. Näin sanoo ainakin Pyöräliiton erityisasiantuntija Martti Tulenheimo, joka on monen vuoden ajan ollut Pyöräliiton järjestämän Pyöräilytalvi-kampanjan vetovastuussa. Jos se vain tuntuu hyvältä ja turvallisuudesta pitää huolta, voi pyöräilykauden jatkamista talven läpi suositella kenelle tahansa.

Siitä ei kuitenkaan pääse mihinkään, että muuttuvat kausiolosuhteet vaativat pyöräilijältä valmistautumista. Tämä pätee sinänsä jokaiseen vuodenaikaan.

Talvella renkaiden hyvä pito on erityisen tärkeää. Siihen saattaa riittää sopivan leveät renkaat, mutta yleisesti suositellaan nastarenkaita. Lämmintä on myös laitettava päälle, joskaan ei liikaa, koska pyöräily nostattaa kehon lämpötilaa itsessään.

Pyöräliitto kiittää Helsingin viimeaikaista panostusta pyöräreittien kunnossapitoon myös talvella. Suomen etelärannikon ilmasto tekee kuitenkin olosuhteista haastavat, sillä lämpötila puikkelehtii suojan ja pakkasen välillä läpi talvikuukausien.

Hyvin ylläpidetyt pyöräväylät ovat toisaalta kaksipiippuinen juttu.

Ensinnäkin kiitettävästi hoidettu tienosuus on useimmille pyöräilijöille vain pieni pätkä koko reittiä. Liukkaisiin pitää joka tapauksessa varautua, vaikka osan matkasta pääsisikin taittamaan sulalla tienpinnalla. Toisaalta teitä hoidetaan kalsiumkloridilla, eli tuttavallisemmin tiesuolalla. Se on myrkkyä pyörän komponenteille ja syövyttää pahimmillaan jopa rungon puhki. Lauttasaarelaisen iBike-pyöräliikkeen omistaja Jami Huuska muistuttaa, että suolalle altistuvaa pyörää tulisi suojata kauteen sopivilla kemikaaleilla ja säännöllisellä vesihuuhtelulla ajojen jälkeen.

Vaikkei talvella polkeminen ole aina yhtä vaivatonta kuin kesällä, ollaan harrastuksen hyödyistä varsin yksimielisiä: liikunta, raitis ilma ja ylimääräinen valo tekee ihmiselle hyvää. Erityisesti talvella näiden merkitys hyvinvointiin korostuu.

Teksti, kuva ja video: Kristian Kurki