Stadin silakkamarkkinat järjestettiin perinteisesti Helsingin Kauppatorilla 1.10.–7.10.2023. Silakkamarkkinat on yksi Suomen vanhimmista yleisötapahtumista, ja sitä on järjestetty vuodesta 1743 alkaen.

Tapahtuma on kehittynyt vuosien varrella paljon, sillä aikoinaan kaupunkilaiset hakivat isoihin puutynnyreihin vuosittaisen proteiininlähteen. Nykyisin vieraiden ostokset ovat maltillisempia, ja Silakkamarkkinoita pidetään herkuttelutapahtumana. Tunnelmallinen tapahtuma yhdistää merellisen saaristolaisperinteen ja modernin ruokakulttuurin yhteen.

Silakkamarkkinat 2023 käynnistyi, kun Helsingin pormestari Juhana Vartiainen piti avajaispuheen ja kilautti kelloa vanhan puulaivan kannella. Erilaisten puheenvuorojen lisäksi tapahtumasta löytyi ohjelmaa laidasta laitaan. Viikon aikana nähtiin muun muassa lavatansseja, merellistä haitarimusiikkia sekä perinteikäs silakkasoutu. Kala-alusten lisäksi Kauppatorille oli saapunut viikon ajaksi näyttäviä perinnepurjelaivoja. 

Tapahtumassa vieraili viikon aikana arviolta 80 000 kävijää, mikä kertoo tapahtuman suosiosta. Vierailijat kertoivat Kaupunkikanavan toimitukselle, että tapahtumasta on tullut perinne, jonka takia siellä vieraillaan joka vuosi. 

Tapahtumassa oli yli 20 kalastajaa, jotka olivat saapuneet myymään omia silakkatuotteitaan. Markkinoilla myytiin perinteisten kalatuotteiden lisäksi muun muassa saaristolaisleipää, hilloja ja mehuja. Suosituimmat tuotteet myytiin loppuun ennen tapahtuman päätöspäivää.  Nykyisin markkinoilla kaupitellaan tuotteita niin veneistä kuin myyntikojuista.  

Silakkamarkkinoiden pitkä perinne on vaarassa katketa, sillä ensi vuoden tapahtumaa varjostaa Euroopan komission esitys silakanpyynnin kieltämisestä Suomen lähivesillä ensi vuoden ajaksi. Syynä esitykselle on Itämeren kalakantojen elvytys. Itämeren kalastuskiintiöistä päätetään 23. – 24. lokakuuta EU:n ministerineuvostossa. 

Tulevaisuudessa selviää, pystytäänkö Silakkamarkkinoita järjestämään enää vanhoin perintein vai muuttaako tapahtuma muotoaan.

Video, kuvat ja tekstit: Topias Korkiakoski