Helsingin Merihaassa sijaitseva Raivoomo on kesällä 2021 perustettu hajottamishuone, jossa ainoa idea on purkaa patoutumia sisältä ja rikkoa kaikki huoneessa olevat tavarat pesäpallomailalla. Raivoomon slogan heidän omilla kotisivuillaan onkin “hauskaa höyryjen päästelyä” ja sitä se tosiaan on. 

Idea löytyi ulkomailta

Raivoomon on perustanut Janne Raninen. Raninen kertoo haastateltaessa, että idea on lähtenyt toteutukseen tarpeesta saada helsinkiläisille paikka, jossa purkaa tunteet hajottamisen muodossa. Aiemmin Raninen on törmännyt samanlaisiin raivohuoneisiin Ruotsissa ja Yhdysvalloissa, mutta Helsingistä sellainen puuttui. Raninen kertoo myös hurjasta nuoruudestaan, johon olisi varmasti sopinut tämän kaltainen hajottamishuone. 

“Lähes 75 prosenttia raivoomon asiakkaista on 25-45-vuotiaita naisia”, toteaa Raninen.  Raivoomossa on saatavilla kolme erilaista huonetta:

solorage, duorage/erohuone sekä triplarage. Erohuoneeseen voi ottaa mukaan ex-kumppanin vanhoja tavaroita, mikäli sellaisia löytyy. Muuten tavarat tulevat Raivoomon puolesta. Pääsimme ystäväni kanssa kokeilemaan triplaragea, johon mahtuu nimensä mukaan jopa kolme ihmistä tuhoamaan tavaroita. Hinta Raivoomokäynnille on 35€ per henkilö sisältäen huoneen tavaroineen, suojavarusteet, videotallenteen sekä jälkilimut. 

Erohuone (kuva: Sonja Saarinen)

Solorage (Kuva: Sonja Saarinen) 

Rockista fiilistä raivoamiseen 

Raivoomolle oli melko vaikea löytää, sillä se sijaitsi parkkihallissa keskellä asutusaluetta. Suojavarusteiden pukemisen ja ohjeiden lukemisen jälkeen pääsimme huoneeseen. Asiakas saa itse valita led-valaistuksen värin sekä musiikin, joka soi huoneessa tuhoamisen ajan. Rock ja hevi alkoi soida kaiuttimista, mikä sopi oikein mainiosti teemaan. 

Mistä kaikki rikottava tavara tulee Raivoomolle? 

“Ostamme tavaraa kierrätyskeskuksista sekä saamme jonkin verran lahjoituksena. Tänään töihin tullessa ovella odotti rullakollinen lahjoituksena tullutta tavaraa”, kertoo Janne Raninen. 

Huoneessa oli meille aseteltuna tietokoneen näyttö, pari vanhaa digiboxia, itku- ja palohälyttimet, vanha lankapuhelin, lasipulloja sekä valaisin. Aikaa hajoittamiselle on noin 25 minuuttia. 

“Tää on tosi jännittävää”, kuiskii mukana ollut Aino Leskinen.

Videokamerat kuvaavat koko ajan turvallisuuden vuoksi. Videonauhat saa myös kotiin muistoksi. Kun musiikki lähtee soimaan, on lupa aloittaa. 

 Tartun pesäpallomailaan ja alan lyödä vanhaa digiboksia. Koko laite on rautaa ja metallia, joten joutuu käyttämään paljon voimaa, jotta saa edes jonkinlaisen lommon aikaiseksi. Aluksi jopa hieman pelottaa hakata pesäpallomailalla, mutta äkkiä huomaa menneensä jonkinlaiseen kuplaan ja vain hakkaavan kaikkea rikki.

Parhaimpia hakattavia on ehdottomasti lasipullot ja palohälytin. Pullot eivät mene rikki heitettäessä seinään, mutta pesäpallomailaa käyttämällä leviävät lasinsirut ympäri huonetta. Onneksi suojavarusteina on hanskat, kuulosuojaimet ja suojalasit. 

“Paras synttärilahja ikinä” huudahtaa Leskinen muutaman minuutin tuhoamisen jälkeen. Raivoomossa pystyy purkamaan kaikki tunteet ja olemaan hetken ajattelematta yhtikäs mitään. 

   Ennen tuhoa tavarat ovat aseteltu nätisti esille. Kuvassa Triplarage-huone

Raivoamisen jälkeen työntekijät siivoavat huoneet täysin. (Kuva: Sonja Saarinen) 

Koronaraivoa purkamassa raivohuoneessa

Janne Raninen kertoo, että korona on vaikuttanut vain positiivisesti Raivoomon perustamiseen. 

“Ihmisillä on koronaraivoa, turhautumista ja stressiä, jota täytyy päästä purkamaan. Raivoomo on siihen täydellinen paikka”. 

Raivoomo on myös korona-aikana turvallinen aktiviteetti, sillä huoneisiin mennään vain oman seurueen kanssa, paikat putsataan asiakkaiden jälkeen ja muita ihmisiä ei ainakaan meidän käynnin aikana näkynyt. Raivoomoon otetaankin sisälle maksimissaan vain 10 henkilöä kerrallaan. 

  Seinistä huomaa, että huoneet ovat kovassa käytössä (Kuva: Sonja Saarinen) 

Raivoomossa on monenlaisia tavaroita rikottavana (Kuva: Sonja Saarinen)

Koukuttava ajanviete 

Yhdestä asiasta Raninen on varma. Kukaan ei lähde Raivoomosta pahalla päällä, sillä kokemus on hauska ja stressiä lieventävä. 

“Raivoomiseen voi jäädä tietenkin myös koukkuun. Eräs nainen kävi täällä muutama viikko sitten itsekseen, osti sitten ystävän kanssa lahjakortin yhteiselle raivokäynnille ja ystävä toi myös omia ystäviään purkamaan tunteita”, kertoo Raninen. 

https://raivoomo.fi/ / puh. 041 700 99 48