Pohjois-Euroopan suurin matkailualan tapahtuma Matkamessut järjestettiin Helsingin messukeskuksessa 18-21.1.2024. Vuodesta 1987 järjestetyt messut ovat kaukana niistä loiston päivistä, jolloin messuilla vierailu oli kuin hetki Brasilian sambakarnevaaleilla ja ihmiset tulivat sankoin joukoin ostamaan edullisia matkoja.

Vuonna 2024 usean näytteilleasettajan tarjoukset löytyvät netistä, eikä mukana ole enää ohittamattomia tarjouksia. Näytteilleasettajista osa oli sitä mieltä, etteivät messut enää tarjoa samanlaista markkinointialustaa kuin ennen, mutta siitä huolimatta aina tulee messuille lähdettyä. Kävijöiden keskuudessa ilmastoasiat olivat puheissa ja ekologisia vaihtoehtoja kaivattiin enemmän. Halpojen lentojen aika on auttamattomasti ohi ja kaiken matkan järjestämiseen löytää netistä. Matkamessut tarjoavat tänä päivänä lähinnä erilaista viikonloppuohjelmaa, mutta kovin konkreettisia asioita messut eivät enää tarjoa. 

Perjantaina iltapäivällä messukäytävillä oli tilaa kulkea. Tuntui, että näytteilleasettajien henkilökuntaa oli enemmän kuin messuvieraita. Lauantaina kävijät löysivät messuille sankoin joukoin ja se olikin messujen vilkkain päivä. Messuilla vieraili 18-21.1 yli 50 000 kävijää ammattilaiskävijät mukaan luettuna. Vertailuna kävijämäärä vuodelta 2007, jolloin messukävijöitä oli lähes 86 000.
Ida ja Emma Lehtonen pitivät messujen tunnelmaa rentona ja kansainvälisenä. Ilmastoasiat mietityttävät sisaruksia ja ekologisuus voisi Emman mukaan näkyä paremmin messutarjonnassa.
Messujen ruokatarjonta oli tavanomaista: metrilakut, Haapasalon Hatsapuri ja useampi italialainen ruokakoju. Toimittaja olisi kaivannut enemmän eksoottisen etnisiä ruokakojuja messuille. Nyt valikoimassa oli aika yllätyksettömiä markkinaherkkuja.
Lauantaina messuilla oli paljon vierailijoita viettämässä aikaa. Matkaesitteet löysivät tiensä joidenkin kävijöiden kainaloon, mutta aika moni oli vaan katselemassa, ilman sen suurempia matkasuunnitelmia. 
Esiintymistauolla pitää huolehtia somemarkkinoinnista. 
”Matkamessuilla on hyvä tunnelma myös tänä vuonna”, kertoo Petteri Valle Lomakylä Vallesta Utsjoelta. ”Ilmastoasiat ovat kävijöiden mielessä, mutta tulee muistaa lentomatkailun päästöjen olevan pieni osa kaikista hiilidioksidipäästöistä”, hän jatkaa. 
Matkamessut tarjoavat vaihtoehdon viettää päivää arjesta poikkeavalla tavalla, mutta suurta matkailuhypeä ei messuilla näkynyt ja useat tarjoukset löytyivät netistä.

Kuvat ja teksti: Reetta Wuopio