Snookerissa on tällä hetkellä käynnissä erikoinen viikko lajin historiassa, kun Saudi-Arabiassa pelattiin ensimmäistä kertaa Riyadh Season World Masters of Snooker kutsuturnaus. Turnauksesta mielenkiintoisen teki se, että pelin säännöt muuttuivat, kun peliin lisättiin yksi uusi pallo: kultainen pallo. Mistä on kyse, ja vaikuttaako tämä uudistus lajin tulevaisuuteen? 

Lajina snooker on perinteinen, ja sen säännöt ovat aina pysyneet tietyssä muodossa. Lisääntyneen teknologian, kuten kameroiden käyttö, on toki korostunut vuosi vuodelta, mutta se ei ole muuttanut sääntöjä. Yleisesti lajissa sääntömuutoksia tai lisäyksiä ei ole tehty, koska ei ole tarvinnut. 

Saudi-Arabiassa oltiin eri mieltä. Riyadh Season World Masters of Snooker -kutsuturnausta varten kehiteltiin sääntömuutos, joka on saanut murskaavaa palautetta. Pelialueelle lisätään “kultainen pallo”, jonka pistearvo on 20 pistettä. Jokaisen erän alussa kultainen pallo sijoitetaan päätyvalliin kiinni. Kultainen pallo on koskematon siihen asti, kunnes pelaaja on tehnyt maksimibreikin 147, jolloin viimeisen mustan pallon pussituksen jälkeen on mahdollisuus pussittaa kultainen pallo. Jos kultaisen pallon pussittaa, breikki on arvoltaan 167. Jos maksimibreikin mahdollisuus poistuu, kultainen pallo otetaan pois pöydältä seuraavaa erää varten. 

Uudistus jakaa mielipiteitä

Maailmanlistan 48. sijalla majaileva englantilainen Joe Perry kertoi Ylen artikkelissa tämän vuoden tammikuussa olevansa vahvasti uudistusta vastaan. Hänen mielestään Saudi-Arabian tapa tuoda lajia esille on väärä:

“En pidä tästä ehdotuksesta. Tämä ei ole oikea tapa tuoda snookeria julki. On varmaa, ettei yksikään snookerpelaaja ole tämän idean takana” Perry moittii. 

Perry kritisoi myös vahvasti snookerin kattojärjestelmää moraalittomuudesta. Alun perin Saudi-Arabiassa piti vuonna 2020 olla ranking-kilpailu, jossa kaikilla Tour-pelaajilla olisi mahdollisuus taistella miljoonapotista, mutta koronavirus esti tämän. Nyt turnaus on muutettu kutsuturnaukseksi, joka tarkoittaa vain lajin kirkkaimman kärjen osallistumista. 

“Kaikki snookeriin tuleva raha tuntuu menevän tällä hetkellä tähdille, jotka tarvitsevat sitä vähiten” sanoo Perry. 

Eurosportin selostaja ja snookervalmentaja Aki Kauppinen on sitä mieltä, että kultainen pallo ei tahri lajin mainetta:

“Minusta on hyvä, että kokeillaan uusia asioita. Varsinkin kun kyse ei ole ranking-kisasta, niin kokeilun tasolla tervetullut juttu. En pidä millään tavalla mainetta tahrivana asiana” Kauppinen kertoo.

Kauppinen ei kuitenkaan usko, että kultainen pallo jäisi pysyväksi osaksi lajia: “Vaikea nähdä, että tulisi jäädäkseen. 167-breikissä tulisi olla kunnon panos, ja nimenomaan jokaisessa turnauksessa. Tämän takia en usko sääntömuutokseen,” Kauppinen arvioi. 

Lajin ykköspelaaja, supertähti Ronnie O’Sullivan voitti turnauksen myöhään keskiviikkoiltana. Finaalissa hän kaatoi belgialaisen Luca Brecelin luvuin 5-2. Turnauksessa ei nähty 167-breikkiä.

Teksti ja kuva: Erkka Tuomisto