Formula 1:n kattojärjestön FIA:n presidentti Mohammed Ben Sulayem yritti väitetysti perua marraskuussa paluun F1-kalenteriin tehneen Las Vegasin GP:n, kertoo muun muassa BBC. Ben Sulayem oli syytöksen mukaan painostanut virkailijoita löytämään vian Las Vegasin radasta, jottei se läpäisisi FIA:n turvallisuusmääräyksiä kilpailua varten.

FIA:n sisäisen tarkastaja raportoi syytökset sen eettiselle komitealle. 

FIA:n edustajan mukaan Las Vegasin rata seurasi määräyksiä sekä radan tarkistamisen että hyväksymisen osalta. Jokaisen radan on läpäistävä Grade 1 -lisenssi, jotta niillä voidaan kilpailla F1-sarjassa. 

Tiedon FIA:lle vuotaneen lähteen mukaan hän oli saanut manageriltaan tiedon, että FIA:n presidentti ohjeistaa häntä löytämään radasta ongelmia. Hän tarkensi, että ongelmat tuli identifioida keinotekoisesti – oli vika todellinen tai ei – jottei radalle voisi myöntää F1:n tarvitsemaa lisenssiä. 

Lähde antoi tehtävän eteenpäin virkailijalle, ja tämän lisäksi paikalla oli kaksi muuta virkailijaa. BBC:n mukaan muilla eri aikoihin paikalla olleilla henkilöillä on eri muistikuvat tapahtuneesta kuin lähteellä.

Selkeää syytä Ben Sulayemin väitettyyn väärinkäytökseen ei ole tiedossa. F1 panosti itse yli 580 miljoonaa euroa Las Vegasin kilpailuun, muun muassa rakennuttamalla varikkorakennuksen sekä osan rataa itse. 

Taustalla ovat kuitenkin koko Ben Sulayemin presidenttikauden ajan jatkuneet jännitteet F1:n kanssa, sillä Ben Sulayem on toistuvasti yrittänyt saada F1:n maksamaan FIA:lle enemmän rahaa sarjan sääntöelimenä toimisesta.

FIA julkaisi myöhemmin tiedotteen jossa se varmisti, että heidän sisäinen tarkastajansa on saanut raportin syytöksistä. Tiedotteessa kerrotaan, että tilanne käydään huolellisesti läpi protokollan mukaan.

Syytökset ovat peräisin samasta lähteestä, joka toi Ben Sulayemin väärinkäytöksiä julki jo aiemmin tällä viikolla. Lähteen mukaan hän sekaantui Las Vegas -tapauksen lisäksi myös vuoden 2023 Saudi Arabian GP:n lopputuloksiin, kun Fernando Alonsolle annettu rangaistus mitätöitiin, jotta Alonso sai pitää kolmannen sijansa.

Teksti: Eemil Untamala
Kuva: Pixabay