Kansainvälistä naistenpäivää vietetään tänään. Ensimmäistä kertaa YK:n julistamaa päivää alettiin juhlistamaan vuonna 1975, mutta idea juhlapäivästä syntyi jo vuosikymmeniä aiemmin: sosialistinen internationaali päätti alkaa juhlia naisia jo vuonna 1910. Tuolloin keskiössä oli naisasialiikkeen ja naisten äänioikeuden edistäminen. Vielä tänäkin päivänä naisten ja tyttöjen oikeuksien ja mahdollisuuksien vahvistaminen ja sukupuolten välinen tasa-arvo ovat YK:n tavoitelistalla. Kaupunkikanava kävi kyselemässä naistenpäivän merkityksestä ja juhlistamisesta viideltä erilaiselta naiselta.

Naisten päivä on naisten kunnioittamista

Murmanskista lähtöisin olevalle Margarita Matikaiselle naistenpäivä on tärkeä juhla, sillä silloin naiset ovat kunniapaikalla. Tänä vuonna monen aiemman vuoden tapaan hän on menossa Ammattiliitto JHL:n naistenpäivän juhlaan, jossa tarjolla on samppanjaa, kakkua ja pientä purtavaa. Ohjelmassa on myös musiikkia ja Li Anderssonin vierailu. Lisäksi jokainen juhlaan osallistuva nainen saa tilaisuudessa ruusun.

Matikainen kertoo kuitenkin viettäneensä naistenpäivää vielä Venäjällä asuessaan paljon suuremmin. Kansainvälinen naistenpäivä oli virallinen vapaapäivä Venäjällä ja juhlan tunnun pystyi aistimaan useamman päivän ajan. Katukuva oli kukkien täyttämä ja televisiossa näytettiin erilaisia konsertteja. Opettajat saivat tavallisesti kukkia ja suklaata. Yleisesti naiset pukeutuivat kauniisti. Matikainen vietti juhlaa usein ensin perhepiirissä ja sitten kyläillen ystävien luona.

Margarita Matikainen on menossa naistenpäivän juhlaan.

Naistenpäivä äidiltä tyttärille

Marokkolaiselle Nadia Srikhille naistenpäivä on erityisen tärkeä, koska silloin kaikki naiset pääsevät juhlimaan yhdessä. Lisäksi naisten oikeudet ovat hänelle merkittävä asia. Srikhi kertoo, että hän haluaa opettaa myös kasvaville tyttärilleen naistenpäivän merkityksestä.

Srikhin naistenpäivän juhlaperinteet ovat melkein samanlaisia niin Suomessa kuin Marokossakin. Ravintolassa käyminen, lahjat ja kavereiden tapaaminen ovat tärkeitä asioita naistenpäivänä. Toisinaan Srikhi tykkää myös laittaa hyvää ruokaa juhlan kunniaksi. Naistenpäivä Marokossa eroaa suomalaisesta juhlinnasta kuitenkin kahdessa asiassa: Marokossa päivä on virallinen vapaapäivä ja elokuvaliput ovat ilmaisia naisille ja tytöille.

Nadia Srikhille naistenpäivä on yhdessäoloa, ruokaa ja perinteiden siirtämistä tyttärille.

Naistenpäivä symboloi kevään ja uuden alkamista

Kiovasta Suomeen tulleelle Irina Kononenkolle naistenpäivä on yksi mukavimmista juhlista, koska päivä tarkoittaa hänelle aina uutta alkua, luonnon uusiutumista ja uutta vaihetta elämässä. Kononenko kertoo, että yleisesti Ukrainassa naistenpäivä on aina ollut suuri ja tärkeä juhla, joka symboloi naisille kevään alkamista. Naiset toimistoissa ja kouluissa saavatkin lahjaksi kevään ensimmäisiä tulppaaneja, krysanteemeja ja joskus jopa ruusuja. Myös lahjat ovat tärkeä osa juhlaperinteitä.

Kononenko juhlii naistenpäivää myös Suomessa. Hänen aviomiehensä ja poikansa onnittelevat äitiä ja vaimoa kukin ja lahjapaketein.

Irina Kononenkolle naistenpäivä tarkoittaa kevättä ja uutta alkua.

Sota on tuonut muutoksia ukrainalaisten naistenpäivään

Ukrainan Harkovasta kotoisin olevalle Maia Ohurtsovalle naistenpäivä on merkinnyt isoäitien, äitien ja nuorten tyttöjen onnittelemista kukin ja konvehdein. Hänelle on ollut tärkeää istua, juhlia, iloita ja keskustella pöydän ääressä koko perheen voimin.

Ohurtsova kertoo, että naistenpäivä on kuitenkin pienemmässä roolissa Ukrainassa tällä hetkellä. Sodan takia naistenpäivän virallinen vapaapäivä on poistettu ja juhlinta on paljon maltillisempaa. Hän on myös kuullut, että joillekin ukrainalaisille juhlan pitkät perinteet Venäjällä ovat voineet vaikuttaa, ettei naistenpäivää haluta viettää. On esimerkiksi puhuttu naistenpäivän siirtämisestä maaliskuun 8. päivältä toiseen ajankohtaan. Ohurtsovalle naistenpäivän viettämisessä ei kuitenkaan ole mitään väärää: hänestä on tärkeää osoittaa kunnioitusta isoäideille kukkien kera.

Maia Ohurtsovalle naistenpäivänä on tärkeää muistaa isoäitejä.

Naistenpäivä on päivä muiden joukossa

Helsinkiläistynyt utsjokelainen Reetta Wuopio ei vietä naistenpäivää. Juhlimattomuuden syyksi Wuopio kertoo, ettei ole perehtynyt tarkemmin päivän sanomaan ja näin ollen päivällä ei ole suurta merkitystä hänelle. Wuopio kertoo kuitenkin, että aiemmassa parisuhteessaan hänen kumppaninsa muisti onnitella juhlapäivän kunniaksi kukkakimpun kera.

Reetta Wuopiolle naistenpäivällä ei ole suurta merkitystä.

Kuvat ja teksti: Satu Karjunen