Iltalehden toimittaja Iiro Myllymäki kiinnostui Euroviisuista jo 11-vuotiaana, kun hän katsoi Suomen karsintaa, jossa oli mukana Laura Voutilainen kappaleella Addicted to you.

Myllymäen huomion kiinnitti biisin ohella Voutilaisen esiintymisasu, valkoinen tiukka minimekko, joka tosin sitten enää Euroviisuissa ei ollut laulajan päällä. Teini-iän kynnyksellä olleeseen Myllymäkeen iski heti Suomen mittelöiden hyvä meininki, ja hänen olikin pakko seurata myös kansainvälinen kilpailu.

Myllymäen tie euroviisutoimittajaksi on toimittajaopiskelijan näkökulmasta kiintoisa. Hän opiskeli journalistiksi Tampereen yliopistossa, jonka jälkeen hänen luontainen kiinnostuksensa ohjasi hänet viihdetoimittajaksi. Harjoittelupaikassaan Bauer Medialla hän pääsi heti ensimmäisenä päivänään tekemään euroviisuaiheisen esittelytekstin Ukrainan Jamalasta, joka kohta voittikin kisan. Myllymäki kannustaa kaikkia tuomaan omia kiinnostuksenkohteitaan esille harjoittelu- ja työpaikoissa, koska siten voi päästä tekemään juttuja juuri niistä. 

Kansainvälisille Euroviisujen kisapaikoille Myllymäki on päässyt neljänä eri vuonna. Hän ollut näissä mukana puoliksi fanin, puoliksi toimittajan ominaisuudessa. Tänä vuonna Malmössä mies on mukana ensimmäistä kertaa pelkästään toimittajana. Toki hän edelleen saa esimerkiksi valita haastateltavansa itse, ja luonnollisesti valintoihin vaikuttaa se, mikä miestä itseään kiinnostaa. Myllymäki on työssään kirjoittanut euroviisuaiheisia kolumneja, kommentteja ja haastatteluita. 

Kaikkein mieleenpainuvin kokemus Myllymäelle on ollut viime vuoden euroviisukevät kaikkineen. Hänestä oli mahtavaa seurata Käärijä-huumaa ensin kotimaassa ja sitten Liverpoolissa varsinaisissa kisoissa. Myllymäki mainitsee myös Käärijä-saunassa käymisen mukavana muistona saarivaltion visiitistä. Mieleen jäi tietenkin myös ankara pettymys, kun Ruotsi veikin kaikista ennakko-odotuksista poiketen voiton.

Tänä vuonna Myllymäen mukaan samanlaista huumaa Suomen suhteen ei liene odotettavissa, mutta Sara Siipolalle hän voisi ennustaa ainakin jonkin sortin menestystä, mikäli artistin liveshowsta tulee hyvä. Myös raatien täytyy toki olla jo ennakolta mieltynyt artisteihin ja kappaleisiin, jotka (ennakko)suosikkien joukkoon nousevat. 

Euroviisujen mahdollinen Israel-boikotti mietityttää luonnollisesti myös Myllymäkeä, sillä Gazan tilanne varjostaa kaiken muun ohella myös euroviisukevättä. Koko kisan tunnelmaan vaikuttaa aika paljon, jos Israel saa osallistumisluvan. Myllymäen mielestä EBU:n eli European Broadcastin Unionin tulisi ottaa tähän selkeä kanta, jotta spekulaatiot jäisivät pois. Myös moni artisti pelkää saavansa lokaa niskaan, mikäli ei boikotoi kisaa, jos Israel on osallistujien joukossa. Ylen näkemys asiaan on, että UMK on sen verran erillään Euroviisuista, että vielä se ei halua antaa selkeää mielipidettä Israelin mukanaolosta. Myllymäen toive on, että asia saisi ratkaisun mahdollisimman pian, ja viisukevät voisi jatkua tämän suhteen mutkattomammin.

Haastattelu: Satu Karjunen
Teksti: Joaniina Ketomäki
Kuva: Iiro Myllymäen kotialbumi