Tuoreella kaudella näemme taas paljon suomalaisväriä NHL-jäillä. Joka vuosi odotamme innolla uusien kotimaisten pelaajien tekevän läpimurtonsa taalaliigassa.

Viime kesänä uuden sopimuksen kirjoittanut Matias Maccelli on yksi taitavimmista suomalaislupauksista koko NHL:ssä. Uusi sopimus on kolme vuotta ja 3,45 miljoonaa dollaria per kausi, eli yhteensä yli 10 miljoonan dollarin arvoinen lappu on nuorelle Maccelille arvokkain tähän mennessä. Tilaa kehittymiselle ja tulevaisuudessa moninkertaisesti arvokkaammalle sopimukselle kuitenkin on. Viime kaudella 49 pistettä tehtaillut nuorukainen oli pistekeskiarvoa mitatessa tehokkain tulokaspelaaja koko NHL:ssä. Pelejä Maccelille tuli loukkaantumisten takia vain 64, ja hänen pistekeskiarvokseen muodostui 0.77 pistettä per peli. 

Kiekollisesti erittäin taitava nuori mies erottuu puhtaalla luistelullaan sekä terävillä käännöksillään. Maccelli lukee peliä todella hyvin, ja Pohjois-Amerikkalainen nopeatempoinen jääkiekko sopii hänen kaltaiselleen pikku väkkärälle todella hyvin. Tuoreella NHL-kaudella voimme odottaa Maccellin olevan paljon arvokkaampi pelaaja Coyotesille kuin 3,45 miljoonan dollarin vuositulot antavat olettaa. Joukkueena Arizonalta kukaan ei odota mitään, joten Maccelli pääsee operoimaan melko paineettomassa tilassa. Tällä kaudella Maccelilla on kaikki avaimet tehtailla piste per peli -tahdilla runkosarja läpi.

Kuva: Pexels

Viime kaudella vakuuttavan kauden pelannut Eetu Luostarinen kilpailee pysyvästä paikasta ykkös- tai kakkosketjussa. Luostarinen nauttii paljon päävalmentaja Paul Mauricen suosiosta. Maurice luotti viime kaudella laajasti Luostariseen ja peluutti häntä kaikissa ketjuissa sekä erikoistilanteissa. Suurin osa pelaajista NHL:ssä joutuu taistelemaan valmentajien luottamuksesta pelaamalla enemmän puolustuspäähän ja välttämällä virheitä, ja tässä Luostarinen onnistui viime kaudella. Ehkä hieman yllättäen Luostarinen todisti viime sesongilla olevansa myös kiekollisesti todella taitava pelaaja. Valmentajan luottamuksen myötä hän saa todellisen tilaisuuden näyttää taitonsa hyökkäyspäässä, eikä hänen tarvitse pelätä menettävänsä pelipaikkaansa jokaisesta virheestä.

Luostarinen takoi runkosarjassa 82 pelissä 43 tehopistettä, ja viime vuosi oli tähän mennessä hänen paras kautensa. 25-vuotiaalla siilinjärveläisellä on kuitenkin parhaat vuodet vasta tulossa. Kovasti töitä tekevä Luostarinen voi tehdä lopullisen läpimurron tällä kaudella, jos hän saa vielä napsun verran isomman roolin joukkueessa.

Kuva: Pexels

Viimeisenä käsittelyyn pääsee Winnipeg Jetsin puolustajalupaus Ville Heinola. Harmillisesti Heinola mursi nilkkansa pre-seasonilla ja joutuu tämän takia olemaan alkukaudesta 8–12 viikkoa sivussa. Heinola on AHL:ssä osoittanut olevansa niin sanotusti ”real deal”. Jetsin johto ei ole antanut helpolla pelipaikkaa NHL:stä. Monessa muussa joukkueessa hän olisi luultavasti pelannut jo muutaman kauden. Heinola lukee peliä todella hyvin ja käsittelee kiekkoa taidokkaasti. Hän on myös laadukas luistelija, joten pelilliset taidot sopivat täydellisesti nykypäivän vauhdikkaaseen NHL-jääkiekkoon. Jets on kuitenkin suosinut isokokoisia voimakkaita puolustajia, minkä vuoksi joukkueessa on Heinolan tyylisen pelaajan vaikea saada pelipaikka. 

Tälle kaudelle Heinola onnistui saamaan pelipaikan, ja alkukauden pois vievä loukkaantuminen tuskin vie sitä pois. Heinolan on arvioitu palaavan joulukuussa, jolloin hän kerkeää vielä hyvin joukkueen mukaan. AHL:ssä kypsynyt Heinola on varmasti nälkäinen, ja hän pystyy tuomaan paljon kiekollista osaamista Jetsin pakistoon. Heinolalta voi odottaa paljon pisteitä ja vastuuta kakkosylivoimasta, kunhan hän saa nilkan kuntoon.