Östersundom on Helsingin itäisin kaupunginosa, joka on toistaiseksi säilyttänyt maalaismaisuutensa. Helsinki kaappasi tämän Sipoon lounaisen alueen vuonna 2009. Asukkaat vaikuttavat tyytyväisiltä ja kertovat kylän olevan kiva ja rauhallinen asuinpaikka.
Östersundomin halki kulkee Uusi Porvoontie, joka on kuitenkin rakennettu jo 1930-luvulla. Tämä Seututie 170 antoi aiemman tienumeronsa 7 Porvoonväylälle.
K-kauppiaana on puolen vuoden ajan toiminut Eero Örri. Hän pitää Östersundomia kivana kylänä.
Bea Haapasaaren työnkuvaan kuuluu myös toimiminen postivirkailijana.
Marika Turunen muutti viisi vuotta sitten Arabianrannasta Landbon ihanuuteen ja rauhaan.
Östersundomin Yrittäjätalo palvelee asukkaita monipuolisesti.
 Parturi-kampaaja Gonca Dalerin pitkäaikainen asiakas Laura Vakkila pitää Östersundomin rennosta meiningistä. Kummankin naisen mielestä kylässä asuu mukavia ihmisiä.
Pizzeria Pitstop ruokkii Seututie 170:n nälkäisiä kulkijoita.
LV-asentaja Tanja Huusko urakoi Östersundomin kappelin maalämpöremontin parissa. Östersundomin kappeli on Helsingin vanhin kirkko.
Östersundom on hyvien liikenneyhteyksien varrella, Helsingin ja Porvoon välissä. Helsingin rautatieasemalle pääsee puolessa tunnissa, Itikseen 10 minuutissa.
Lekskolan Gryningen on Steiner-päiväkoti, jonka ensi syksyn hoitopaikat ovat lastenhoitaja Annika Morénin mukaan jo täyttymässä.
Karhusaaren satamasta avautuu näkymä Hjallis Harkimon rakennuttamaan Sipoonrantaan.
Karhusaari on yksi Helsingin vauraimmista asuinalueista, jonne rakennetaan lähinnä pientaloja. Vuokra-asuntoja ei juurikaan ole.
Sipoo menetti vuoden 2009 pakkoliitoksessa tuolloin vastavalmistuneen Sakarinmäen koulun. Hanskanmuotoisessa rakennuksessa toimivat myös Östersundom skola 
sekä suomen- ja ruotsinkieliset päiväkodit.
Aino Päätalo nauttii työstään Sakarinmäen koulun iltapäiväkerhon ohjaajana.
Östersundom, Helsingin itäisin kaupunginosa on säilyttänyt reilussa kymmenessä vuodessa maalaismaisemansa huolimatta uuden isäntänsä suunnitelmista. Alueella sijaitsevien Natura 2000 -alueiden ja luonnonsuojelualueiden turvaaminen ovat lähtökohtina muun muassa raideliikenteen suunnittelussa.

Kuvat ja teksti: Anu Aro