Kuva: Douglas Kirkland: Coco Chanel on her sitting room sofa, Paris, 1962. ©Douglas Kirkland/Photo Op

Kuvat Marilyn Monroesta ja Coco Chanelista vetävät yleisöä uuteen Suomen valokuvataiteen museon K1-näyttelytilaan Kämp Galleriaan. Näyttelyssä katsojat pääsevät tutustumaan valokuviin, jotka jäivät elämään.

Kun astuu ihmisiä vilisevältä Pohjoisesplanadilta Kämp Gallerian ostokeskukseen, ei heti arvaisi, että on muutaman askeleen päässä menneen ajan glamourista. Ostoskeskuksen katutasosta pääsee rullaportaita laskeutumalla kellarikerrokseen, jossa on Suomen valokuvataiteen museon uusi K1-näyttelytila. Avajaisnäyttelynä tilassa on kanadalaisen Douglas Kirklandin kuvasarjat Coco Chanel sekä Ilta Marilynin kanssa.

Suomen valokuvataiteen museo on avannut sivutoimipisteen K1-näyttelytilan Kämp Gallerian ostoskeskukseen. (Kuva: Tuija Tervo)

Näyttelytilan ovella pääsee jo taianomaiseen tunnelmaan. Hämärässä huoneessa soi Frank Sinatra ja perällä on valkoisilla lakanoilla peitelty sänky, jonka yläpuolella on peili. Seinällä kuvassa vasta 24-vuotias Kirkland kuvaa Marilyniä katosta roikkuen. Varsinaisessa näyttelytilassa on 50 kuvan sarja, jonka Kirkland kuvasi yhden illan aikana.

Kuvissa Marilyn nauraa ja viettelee kameraa pelkkä lakana yllään. Väliin on ripoteltu kuvia, joiden välityksellä katsoja pääsee mukaan kuvausillan tunnelmaan. Kirkland kuvaamassa Marilynia. Kirkland ja Marilyn juomassa sampanjaa.

Douglas Kirklandin legendaarisissa Marilyn Monroen kuvissa rekvisiittana oli pelkät valkoiset silkkilakanat. (Kuva: Tuija Tervo)

Kirklandin toinen kuvasarja on yhtä lailla lumoava ja intiimi. Niissä katsoja pääsee kurkistamaan kuin salaa kulissien taakse: Coco Chanelin ateljeeseen Pariisissa ja hänen työarkeensa. Kuvissa 79-vuotias muotiguru korjailee mallien päällä olevia muotiluomuksia tupakka suupielestä roikkuen ja kävelee Pariisin kaduilla.

Coco Chanelia Kirkland kuvasi työn touhussa Pariisissa Cocon ateljeessa. (Kuva: Tuija Tervo)

Coco ja Marilyn vetävät yleisöä

Coco & Marilyn -näyttely on ollut menestys. Elokuussa sen näki jo 7400 ihmistä, vaikka K1-näyttelytila avattiin vasta 20.8. Menestyksen salaisuus piilee, paitsi Marilynin ja Cocon kiinnostavuudessa, myös näyttelytilan hyvässä sijainnissa ja aukioloajoissa. Näyttelyyn on helppo piipahtaa minä viikonpäivänä tahansa esimerkiksi töistä palattuaan tai ostoskierroksella. Näyttely on avoinna maanantaista sunnuntaihin kello 11–20.

– Haaveilimme vuosien ajan helposti lähestyttävästä näyttelytilasta keskustassa. Kun kauppakeskus tarjosi meille tilaa, tartuimme tilaisuuteen, kertoo Suomen valokuvataiteen museon näyttelyintendentti Maria Faarinen.

– Näyttelytilan avaajaksi valitsimme Kirklandin kuvasarjat Cocosta ja Marilynistä, koska halusimme aloittaa näyttelyllä, jossa on kaikille tuttua. Coco ja Marilyn ovat molemmat kuuluisia ja ristiriitaisia henkilöitä, joilla on hurjat elämäntarinat. Halusimme myös kertoa näillä kuvasarjoilla valokuvaajan ja mallin yhteistyöstä, Faarinen kertoo.

Kirkland tunnetaan erityisesti maailmantähtien kuvaajana. Hän kuvasi sekä Marilyniä että Cocoa 1960-luvun alussa työuransa alkuvaiheessa.

– Kirklandin kuvasarjat ovat kiinnostavia, sillä niistä näkee, miten Coco ja Marilyn ymmärsivät kuvien merkityksen. He molemmat hyödynsivät kuvia oman imagon ja uran rakentamisessa. Kuvasarjat kertovat myös kuvattavien ja kuvaajan suhteen kehittymisestä ja miten monimutkainen kuvaamisen prosessi on, Faarinen kertoo.

K1-näyttelytilassa esitellään jatkossa kansainvälisiä klassikoita ja astetta populaarisempia näyttelyitä mitä Suomen valokuvataiteen museon Kaapelitehtaan päätoimipisteessä. (Kuva: Tuija Tervo)

Artikkelikuva: Douglas Kirkland: Marilyn Monroe, Hollywood, 1961. ©Douglas Kirkland/Photo Op