Rakenteilla oleva Kruunuvuorensilta luo kulkuyhteyden meren äärellä sijaitsevan Kruunuvuorenrannan, Korkeasaaren, Laajasalon ja Helsingin keskustan välille. Yli kilometrin mittainen silta tulee olemaan Suomen pisin. Missään muualla maailmassa ei ole näin pitkää siltaa vain joukkoliikenteen, pyöräilijöiden ja kävelijöiden kulkemiseen.

Kruunuvuorenrantaan on viime vuosina rakennettu useita asuinrakennuksia, ja aluetta on kehitetty asukkaita palvelevaksi asuinalueeksi. Laajasaloon vuonna 2018 rakennettu kauppakeskus Saari on mahdollistanut useat päivittäiset palvelut, mutta monella työt vievät keskustaan tai keskustan kautta jatkoyhteyksien päähän muualle.

– En usko asuvani enää viiden vuoden päästä täällä, koska sillan avaamiseen on vielä monta vuotta jäljellä. Tällä hetkellä esimerkiksi työmatka julkisilla kulkuvälineillä on pitkä ja edellyttää vaihtoja eri kulkuvälineiden välillä, Eeva Karinen, pari vuotta Kruunuvuorenrannassa asuneena, miettii työmatkastaan.

Laajasalon ja Kruunuvuorenrannan väliset käynnissä olevat raitiotietyöt haittaavat jonkin verran asukkaiden päivittäistä liikkumista. 

Siltojen odotetaan aukeavan kokonaisuudessaan liikenteen käyttöön vuonna 2027. KUVA:HEINI HÄNNINEN

– Täältä on suhteellisen pitkä matka, ja silta todellakin lyhentäisi huomattavasti matkaa ja aikaa. Laajat tietyöt, joita esimerkiksi kiskojen rakentaminen aiheuttaa, vaikeuttaa ihan päivittäistä kulkemista tällä hetkellä, Karinen sanoo päivittäisestä liikkumisestaan.

Kruunuvuorensillalle tuleva pyöräily- ja kävelytie sekä raitioliikenne nopeuttavat liikkumista Helsingin keskustan alueelle ja tekevät Kruunuvuorenrannasta viihtyisämmän asuinalueen hyvillä kulkuyhteyksillä. Silta on yksi kolmesta Kruunusillat-kokonaisuuden silloista.

TEKSTI: SANNI KYLLIÄINEN KUVAT:HEINI HÄNNINEN