Kristian Haag nauttii työnteosta omien aikataulujen mukaan maahantuonti yrittäjänä

(kuva: Thomas Haag)

54-vuotias Kristian Haag on jatkanut suvun perheyritystä isänsä jalanjäljillä ja toimii nykyisin sen toimitusjohtajana. Metallintyöstökoneiden maahantuonti on ollut elättänyt sukua jo 50 vuoden ajan. Vantaalla koko elämänsä viettänyt Kristian näkee yrittäjyydessä niin hyviä kuin huonojakin puolia.

Mahdollistaa omia harrastuksia

Kristian Haag pyörittää yrityksensä pääsääntöisesti yksin, minkä hän näkee suurena stressin aiheuttajana,  mutta myös mahdollisuutena. Välillä hän toivoisi että hänellä olisi kollega jakamassa työkuormaa, mutta ei ole nähnyt työvoiman lisäämistä vielä tarpeelliseksi. 

‘’ Hyvinä puolina voin esimerkiksi hoitaa työkuviot sitten, että on mahdollista lähteä syksyisin useaksi viikoksi Lappiin metsästämään’’,Kristian toteaa hymyillen.

Harrastuksiinsa hän luokittelee metsästyksen, tenniksen ja koiran kanssa ulkoilun. Myös useat muut menot on helppo istuttaa yhteen, koska on itse vastuussa työstä ja siitä, milloin mikäkin asia pitää hoitaa. 

Pääosin Kristian työskentelee yksin (Kuva: Thomas Haag)

Jatkuva stressi osana arkea

Kristian näkee myös runsaasti varjopuolia yrittäjyydessä.

‘’ Välillä on vaikea erottaa työaikaa ja vapaa-aikaa, koska työpuhelin on pidettävä jatkuvasti auki’’.

Hän kertoo voivansa viettää ainoastaan kunnon lomaa poistumalla kodistaan joksikin aikaa, koska kodissaan hänellä on myös toimistonsa.

‘’ Lomaa on vaikea viettää samoissa tiloissa, missä tekee myös duunia’’. 

Talouden laantumisen Kristian näkee uhkanaan, koska omat tulot ovat täysin riippuvaisia omasta työn tuloksesta.’’Välillä tuntuu että olisi helpompaa tehdä työtä muualla ja saada tasaista palkkaa’’ hän toteaa, mutta muistuttaa silti pitävänsä työstään. Koronan alussa hän huomasi jo sivu vaikutteita milloin yritysten investointi väheni. 

Stressinsietokyky koetuksella

Yrittäjä työtä Kristian suosittelee ihmisille, jotka osaavat hallita stressiään ja työskentelemään yksinään.

‘’Ajellessa ympäri Suomea myymässä tuotteita työ tuntuu aika yksinäiseltä’’. 

Myös toimistolla työskennellessään hän toimii pääsääntöisesti yksin. Hän kertoo, että lounaat hän käy syömässä mahdollisuuden mukaan muualla, ettei koko päivää tulisi istuttua kotona vain töiden parissa.

‘’Tämän tyyppinen työ ei sovi ollenkaan ihmisille, jotka eivät siedä stressiä’’.

Työ ei myöskään sovi ihmisille,  jotka haluavat suunnitella arkensa rutiinien mukaisesti, Kristian toteaa. 

Hyvät ja huonot puolet pysyvät hyvin balanssissa, joten Kristian näkee itsensä tässä työssä eläkeikään asti. ’’ vaikea kuvitella enään vaihtavansa työpaikkaa , kun on jo tottunut nykyiseen asetelmaan’’.

Kristianin lenkkeilykaveri piristämässä työpäivää (kuva:Thomas Haag)