Uusi kotimainen elokuva Koputus pitää katsojan otteessaan ensimmäisistä kohtauksista alkaen. Kauhutrillerin pääosanäyttelijät Saana Koivisto, Inka Kallén ja Pekka Strang vakuuttavat roolisuorituksillaan, ja varsinkin elokuvan loppuratkaisu jättää katsojan pohtimaan näkemäänsä. Koputus esitettiin ensimmäisen kerran suurelle yleisölle lokakuussa 2022 Sitges-elokuvafestivaaleilla Espanjassa, mutta Suomessa se saa ensi-iltansa 22.helmikuuta 2023.

Koronapandemian rantautuessa Suomeen keväällä 2020 menestyskirjailija Max Seeck ja elokuvaohjaaja Joonas Pajunen päättivät toteuttaa yhteisen haaveensa kokoillan elokuvasta. Toisensa nuoruudesta saakka tunteneen yrittäjäkaksikon yhteistyön tuloksena syntyi Koputus-elokuvan käsikirjoitus ja ohjaus.

– Monille pandemia on ollut aika karmea juttu, mutta meille siinä oli kultainen reunus, Pajunen toteaa.

Kalenterien tyhjennyttyä työtilanteiden muuttumisen vuoksi molemmilla oli vihdoin aikaa istua alas, ja alkaa jalostaa ideaa yhteisestä elokuvasta. Brainstorming-sessioissa genreksi valikoitui kauhu, joka viehätti kumpaakin osapuolta. Yhteistyö oli Seeckin sanojen mukaan mutkatonta, ja toisen tunteminen edesauttoi työskentelyä. Myös Pajunen allekirjoittaa tämän.

– Mä koen meidän vahvuudeks sen, että pystytään olemaan saman asian äärellä ja tarttumaan toisen hyviin ideoihin ja juttelemaan huonommista, mikä mun mielestä jalostaa käsikirjoitusta. 

Aivan kuten ohjaaja-käsikirjoittajakaksikko Pajunen ja Seeck työskentelivät ensimmäistä kertaa yhdessä, uuden äärellä oli myös yksi Koputus-elokuvan pääosan esittäjistä. Näyttelijä Pekka Strang ei ollut ennen kyseistä elokuvaa työskennellyt kauhun parissa.

– Se on aina jännää, kun ei tiedä oikein mitä se on. Ehkä vielä enemmän kuin muissa genreissä, niin tässä kaikki muutkin kuvat ja äänet sun muut on todella vahvassa asemassa, ja sitä lopputulosta ei ihan pysty kuvittelemaan siinä tehdessä. 

Strangin mukaan näyttelijän ammatissa työn täytyy läpäistä jollain tasolla näyttelijän henkinen ja fyysinen koneisto. Intensiivisten kuvausten aikana hän aisti omanlaisensa jännän fiiliksen, mikä välittyy hänen mukaansa myös valmiista elokuvasta. 

Samoilla linjoilla on myös toinen pääosanäyttelijä Saana Koivisto. Hänen mukaansa jännitys oli läsnä jo kuvauksissa, mutta elokuvan kauhuelementit eivät häntä jännittäneet. Elokuvan tunnelmaa hän kuvailee enemmänkin viipyileväksi. Ensimmäisen pitkän elokuvan pääroolinsa tehnyt Koivisto kertoo valmistautuneensa kuvauksiin kauhuelokuvia katsomalla, mutta ei muutoin tunnustaudu kauhun kuluttajaksi. 

Kuten ei Strangilla, ei myöskään Koivistolla ollut juuri aiempaa kokemusta kauhugenrestä yhtä lyhytelokuvaa lukuunottamatta. Uutta hänelle oli myös työskentely kahden ohjaajan alaisuudessa.

– Oli tosi mielenkiintoista tehdä töitä kahden ohjaajan kanssa.

Jatkoa luvassa

Max Seeckin ja Joonas Pajusen ensimmäinen yhteinen projekti on osoittautunut menestykseksi jo kotimaan rajojen ulkopuolella. Viime syksynä Koputus kilpaili Espanjassa järjestetyillä, kansainvälisesti merkittävillä Sitges-kauhuelokuvafestivaaleilla, jossa se sai maailmanensi-iltansa. Elokuvan levittämisestä vastuussa olevan Nordisk Filmin tiedotteen mukaan se on myyty yli 70 maahan.

Joonas Pajunen (vas.) ja Max Seeck Koputus-elokuvan kuvauksissa. Kuva: Solar Films

Ohjaaja-käsikirjoittakaverukset ovatkin suunnitelleet yhteistyölleen jatkoa. Tällä hetkellä konseptointivaiheessa olevan projektin maailma on jo luotu. Seeckin mukaan romanttista komediaa ei ole tulossa, vaan seuraavankin teoksen genre mukailee Koputusta. 

Pajunen arvostaa yhteistyötä Seeckin kanssa. Hän toteaa, että on harvinaislaatuista, että kaksi vanhaa kaverusta nauttii työn tekemisestä yhdessä.

– Niinku tämäkin on ollu meille iso seikkailu, niin seikkailu yksin on aika tylsää. Aina se on hauskempaa kaksin.

Katso Koputus-elokuvan traileri tästä:

Teksti: Emilia Pitkänen
Kuvat: Sanni Wallen ja Solar Films