Pääsiäisviikolla Kendrick Lamar sytytti räppimaailman tuleen, kun hän vieraili Futuren julkaisemalla biisillä ja omalla säkeistöllään heitti lokaa Draken ja J. Colen suuntaan. J. Cole toissa viikon perjantaina vastasi Kendrick Lamarin kuittailluun dissausbiisillä.

Biiffit ovat yleisiä ilmiöitä räppikulttuurissa ja niillä tarkoitetaan, kun kaksi osapuolta tekevät pilkkaa toisistaan. Räppärit yleensä toteuttavat pilkan dissausbiisin muodossa. Biisien lyriikat voivat olla erittäin henkilökohtaisia ja paljastavat arkoja asioita toisesta.

Viimeisin biiffi alkoi pääsiäisviikolla, kun yhdysvaltalaisräppärin Futuren ja musiikkituottaja Metro Boomin albumilla vieraili Kendrick Lamar Like That-kappaleella.

Räppipiireissä aina väitellään, kuka on paras räppäri ja se tuo kilpailua. Tällä hetkellä Kendrick Lamar, J. Cole ja Drake ovat olleet monen mielestä parhaiden rap-artistien kärkinimiä. Kaikki heistä ovat saaneet useita Grammy-pystejä, ovat kriitikoiden ylistämiä ja myyntiluvut ovat pilvissä vuosikymmenen ajan.

Mistä Kendrick Lamar vastaan J. Cole ja Drake-biiffi on saanut alkunsa?

Viime joulukuussa julkaistussa Draken ja J. Colen yhteisbiisissä First Person Shooter-biisissä J. Cole lausuu riimit näin:

”Love when they argue the hardest MC. Is it K-Dot? Is it Aubrey? Or me? We the big three like we started a league, but right now, I feel like Muhammad Ali.”

J. Cole puhuu siitä, että K-Dot eli Kendrick Lamar, Aubrey eli Drake ja hän itse ovat kolmikkona räpin kärkinimiä, mutta hän kuitenkin tuntee olevansa Muhammad Ali. Hän viittaa entiseen edesmenneen nyrkkeilijälegendaan, joka on monien mielestä kaikkien aikojen paras.

Kendrick Lamar ei tykännyt tästä lausahduksesta, joten hän osoitti mieltään Like that-kappaleessa sanomalla ”Fuck sneak dissin’, first-person shooter”. Lamarin kappaleen osuudessa on paljon kuittailua parivaljakkoa kohtaan ja säkeistön loppupuolella hän otti suoraan kantaa ”big three” ajattelusta näin:

”Motherfuck the big three, nigga, its just big me.”

Pari viikkoa myöhemmin J. Cole vastasi Kendrick Lamarin naljailuun julkaisemalla 7 Minute Drill-kappaleen, joka kuuluu J. Colen tuoreeseen albumiin. Tässä ovat biisien kenties isoimmat ”punch lainit”:

“Your first shit was classic, your last shit was tragic
Your second shit put niggas to sleep, but they gassed it
Your third shit was massive and that was your prime”

J.Cole viittaa Kendrickin albumeista ja hän on sitä mieltä, että ne ovat keskinkertaisia.

“He averagin’ one hard verse like every thirty months or somethin’
If he wasn’t dissin’, then we wouldn’t be discussin’ him”

J. Cole kritisoi Kendrickiä siitä, että hänellä oli pitkä tauko ennen viimeisintä albumia ja siksi hänellä oli tarve dissata J. Colea ja Drakea pysyäkseen relevanttina.

Kaikkien yllätykseksi J. Cole pyysi anteeksi dissausbiisiään omassa konsertissaan viime viikolla ja räppikuuntelijat eivät tätä elettä arvostaneet, vaan tulkitsivat, että J. Colella meni häntä koipien väliin.

Myös Drake vastasi Kendrick Lamarin pilkkailuun

Drake vastasi dissausbiisin viime sunnutaina. Nettiin vuodatettu Push Ups (Drop and Give Me 50) on 4 minuutin pätkä sisältäen pilkkaa Kendrick Lamaria kohtaan ja myös Metro Boomin saa kuulla tässä biisissä oman osansa.

Pipsqueak, pipe down
You ain’t in no big three, SZA got you wiped down
Travis got you wiped down, Savage got you wiped down

Drake lyyrisesti pilkkaa Lamaria sitä, että hän ei vastaa Draken meriittejä, joten hän ei voi olla “Big Threen” joukossa, kun Billboard-listalta jenkkiartistit SZA, Travis Scott ja 21 Savage ovat menneet sijoituksestaan hänen ohi.

Sitten Drake sanoo Metro Boomista näin:

What the fuck is this, a 20-v-1, nigga?

Drake hämmästelee, kun Futuren, Metro Boominin ja Kendrick Lamarin lisäksi We Don’t Trust You-albumissa vierailee muitakin Draken vihamiehiä kuten, Rick Ross, The Weekend ja albumin jatko-osassa on myös Asap Rocky. Tähän perään Drake ampuu tuottaja Metro Boominia kohti näin:

Metro, shut your ho-ass up and make some drums, nigga

Draken ja Metro Boomin riita alkoi viime vuonna, kun Metro Boomin twiittasi katkerasti, että hänen mielestä Draken Her loss-albumi ei olisi ansainnut voittaa Grammyn vuoden rap-albumi-palkintoa. Perusteena on se, että hänen omassa Heroes & Villains-albumissa on enemmän striimauskertoja.

Kuuntelijat odottavat nyt kuumeisesti Kendrick Lamarin vastausta Draken pilkkabiisiin ja vastaako myös J. Colelle vaikka hän on jo pyytänyt anteeksi omasta dissausbiisistään.


Biiffit ovat osa räppikulttuuria

Biiffit ovat saaneet alkunsa 90-luvulta, kun itä- ja länsirannikon räppärit mittelivät toisiaan vastaan. Kenties historian tunnetuin biiffi oli Tupac Shakurin ja The Notorious B.I.G.in välinen kiista. Riita eskaloitui niin pahasti, että se päättyi molempien räppärien murhaan.

Suomessa biiffit eivät ole ennennäkemättömiä. Suomen ensimmäiset biiffit koettiin, kun Mikael Gabriel ja Kube ottivat yhteen vuonna 2016. Tuorein kiista oli 2020-luvun alkupuolella Lukas Leonin ja Gettomasan välillä.

Teksti: Phuc Luu
Kuvat: Draken kuva: Wikimedia Commons, Creative Commons Attribution 2.5 Generic; J. Colen kuva: Deshaun Craddock, https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.0/; Kendrick Lamarin kuva: Fuzheado Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International. Kuvia on rajattu.