Yhdistyneet Kansakunnat perustettiin vuonna 1945 tavoitteenaan luoda maailma, jossa ihmiset eläisivät tasavertaisina ja hyvinvoivina, ilman väkivallan ja sodan uhkaa. Kun maailmassa kuohuu, on ihmisten usko järjestön toimintaan ja parempaan huomiseen koetuksella. Seurasimme 24. lokakuuta YK-päivän seminaaria ja muita tunnelmia Helsingissä.

Tuomiokirkossa järjestettiin rukoushetki rauhan puolesta.

Tuomiokirkon rappusilla oli vielä merkkejä pari päivää aiemmin olleesta mielenosoituksesta palestiinalaisten tueksi. Siinä vaadittiin välitöntä tulitaukoa ja humanitaarisen avun toimittamista Gazaan.

Rauhannobelisti Martti Ahtisaaren videomuistomerkki Musiikkitalon seinällä. Ahtisaari teki pitkän ja merkittävän uran myös YK-tehtävissä. Uskoa työn merkitykseen kuvaa hänen lausahduksensa: “sen, minkä ihminen aloittaa, voi ihminen myös lopettaa”.

YK ja erityisesti turvallisuusneuvosto on saanut osakseen paljon kritiikkiä. Ulkoministeri Elina Valtonen muistutti myös onnistumisista, globaalien haasteiden suuruudesta sekä halusta kehittää YK:n toimintaa sellaiseksi, että konflikteja voitaisiin entistä paremmin ennakoida ja ennaltaehkäistä.

Nuorten usko demokratiaan ja kansainvälisiin organisaatioihin hiipuu jatkuvasti. Onko meillä tulevaisuudessa ihmisiä, jotka haluavat olla rakentamassa vahvempaa YK:ta, kysyi YK-nuorisodelegaatti Paula Pättikangas (oik.). Paneelissa keskustelemassa myös Helena Laukko (vas.) ja Marja Innanen. Katsomossa keskustelua seurasi Presidentti Tarja Halonen.

Illan hämärtyessä Rauhanliitto rakensi Eduskuntatalon portaille rauhanmerkin. Kynttilöiden sytyttämisen jokavuotista perinnettä vaikeutti nyt kylmä tuuli, joten rauhanmerkkiä ei saatu loistamaan aivan kirkkaimmillaan. Symbolista sekin.

Kuvat ja teksti: Pia Viinamäki