Helsingin Olympiastadionin valtaa lauantaina jälleen Helsinki Ski Weeks niminen tapahtuma, jonka kruunaa 22. päivä hiihdettävä Stadion Sprint.

Hiihtoliitto järjestää tapahtuman, jonka tavoitteena on saada ihmiset liikkumaan. Helsinki Ski Weeks alkaa lauantaina ja jatkuu aina 22. päivä järjestettävään Stadion Sprintiin. Stadion Sprint tuo viime vuoden tapaan maailman kärkihiihtäjät upeisiin puitteisiin Helsingin legendaariselle Olympiastadionille.

Kilpailussa hiihdetään neljän hiihtäjän ryhmissä. Jokaisesta erästä etenee kaksi hiihtäjää jatkoon, kunnes ollaan tilanteessa, jossa neljä kovakuntoisinta on jäljellä. Sen jälkeen hiihdetään finaali, ja ratkotaan mestari. Niin miehissä, kuin naisissa.

Stadion Sprint on kuitenkin hiihdon saralla täysin poikkeuksellinen tapahtuma. Kyseessä ei ole niinkään hiihtokilpailu, vaan show. Juhla. Karnevaali. Konsertti. Tämä kuva muodostuu hyvin nopeasti, kun jututtaa riehan mediapalvelupäällikköä Jari Haapalaa.

 ’’Show:n tästä tapahtumasta tekee ennen kaikkea musiikki, mutta myös moni muu asia, kuten ilotulitteet ja livejuonto.’’  Haapala luettelee.

Normaalista hiihtokisasta ei todella voida puhua. Vai kuinka usein voit esimerkiksi  Salpausselällä hiihtokilpailua katsoessasi  bongata kilpailijan, joka on kilpa-asun lisäksi pukenut naamalleen maskin, jotta häntä ei tunnisteta? Kyseessä on viime vuodelta menestykseksi todettu ohjelmanumero ’’Masked Skier’’. Ohjelmanumero jäljittelee tv:stä tuttua Masked Singer- ohjelmaa. Tuntemattomien hiihtäjien tarina  myös loppuu tuttuun tapaan yleisön vaatiessa maskin poistoa, arvailtuaan ensin kuka hiihtäjä on kyseessä voisi olla.

Myös yleisöä, ja yleisön osallistumista kenttätason tapahtumiin on huomioitu. Tänä vuonna yleisö pääsee äänestämään kilpailusta kaksi jo karsiutunutta hiihtäjää takaisin voittokamppailuun, niin sanotussa Lucky Losers äänestyksessä. Asiat ovat siis suunniteltu järjestyksessä viihde, ja vasta sen jälkeen hiihto ja kilpailu.

Stadion Sprint on sarallaan täysin uniikki hiihtotapahtuma.  ’’Arvostaahan hiihtäjät tätä. Jos Pellegrinokin viime vuonna kuvasi tätä vuoden hauskimmaksi hiihdoksi!’’ kertaa Haapala viitaten Italialaisen Federico Pellegrinon kommentteihin vuoden takaa.

Kovin paljoa lepoa ei paikalle saapuvat tähdet kuitenkaan saa. Edellisenä päivänä 21. maaliskuuta nimittäin hiihdetään maailman cupia Tallinnassa. Ja stadionkokemuksen jälkeen jatketaan kiertuetta jo seuraavana päivänä Salpausselällä Lahdessa. Haapala toteaakin kisan olevan ’’hauska välipala’’ Lahteen suuntaaville urheilijoille.

Kysyttäessä pitkään urheilua selostaneelta Haapalalta, mistäpäin vaikutteita näihin Töölön tanssijaisiin on haettu, tulee vastaus nopeasti.  ’’Päivastoin! Ei mistään. Idean isähän on Hiihtoliiton kaupallinen johtaja Jari-Pekka Jouppi! Ja kuinka ollakkaan, viime vuoden Stadion Sprintin jälkeen on Virossa järjestetty hyvin saman tyyppinen tapahtuma. Voi sanoa, että tää on ihan suomalainen idea.’’

 Ennen rooliaan Hiihtoliitossa, maajoukkueen mukaan Planicaan lähtenyt Jouppi, työskenteli markkinointitoimistossa. Suunnitelmissa oli järjestää asiakkaalle hieman erilainen hiihtotapahtuma Helsingin seudulle. Alun perin tapahtumapaikaksi kaavailtiin suurtapahtumille tarkoitettua Finlandia-talon takana sijaitsevaa Finlandia-puistoa. Samaan aikaan Finlandia-talolla järjestettiin kuitenkin EU-maiden ulkoministerien kokous.  ’’Suojelupoliisi oli sitä mieltä, että 10 000 ihmistä suksisauvojen kanssa tähän hetkeen ei ole hyvä juttu.’’ Jouppi kertoo. Suunnitelmat muuttuivat.

Idea Olympiastadionilla hiihtämisestä syntyi vielä tätäkin vielä aiemmin. Jopa erilaisia latuprofiileja Jouppi kertoo piirtäneensä nykyisen Bolt-Areenan ja Olympiastadionin maisemiin.  Vanha idea sai tuulta purjeisiinsa Hiihtoliiton innostuttua asiasta. Hiihtoliiton uuteen strategiaan kuului saada ihmiset liikkumaan, ja parantaa myös taloudellisesti raskasta kansanterveyttä, lopulta lyhentää niin sanottua liikkumattomuusvelkaa.

 Syntyi tuote, jossa ihmiset pääsevät viikkokaupalla ilmaiseksi stadionille hiihtämään ja aistimaan stadiontunnelmaa. Ja jonka helmenä toimii Joupin sanojen mukaan ilmiö, joka ’’Ei ole hiihtokilpailu, vaan tapahtuma, jonka kärkituotteena huiput hiihtävät.’’ Nimeksi annettin Stadion Sprint. Huippu-urheilutapahtuma, tai festivaali, kuten tapahtuman mediapalvelupäällikkö Haapala varmasti linjansa mukaisesti toteaisi.

Viime vuoden Stadion Sprint sai molempien haastateltavien mukaan äärimmäisen positiivista palautetta. Niin hiihtäjät, katsojat, kuin paikan päällä työskennelleet viihtyivät. Samaan aikaan, kun Olympiastadionilla hiihdettiin, koronaviruksen omikron-variantti oli juuri levinnyt.  Yleisöä päätapahtumaan tästä huolimatta löysi kuitenkin lähes 9000 ihmistä. Korona ei nakerra arkeamme enää, mutta taloudellinen taantuma ja inflaatio, on Joupin mukaan vaikeuttanut esimerkiksi yritysmyyntiä täksi vuodeksi. Tämän vuoden yleisötavoitteeksi Jouppi ilmoittaa vähintään 10 000 silmäparia.   ’’Ravintolapalvelut ovat eri luokkaa, kuin aikaisemmin. Itse päätuote Stadion Sprinttiin on panostettu. Ja Helsinki Ski Weeks:eillä, on uusia tapahtumia, aina yöhiihdosta, 17. päivä järjestettäviin ilmahiihdon maailmanmestaruuskisoihin.’’ Jouppi latelee esimerkkejä uusista ohjelmanumeroista.

 Taantuma tai ei, lauantaista alkaen Olympiastadion alkaa täyttymään hiihtäjistä, ja mitä erikoisimmista tempauksista.

Teksti ja kuvat: Hiski Kosunen