Liigakarsinnoissa nähdään tänä vuonna kolme pääkaupunkiseudun joukkuetta, EräViikingit, M-Team ja Tiikerit. Kahdeksikon täydentää FBC Turku, KooVee, LNM ,SalBa ja Kirkkonummella pelaava Rangers.

Liigakarsintoihin F-liigan puolelta joutuivat viime vuoden tapaan EräViikingit ja FBC Turku. Joukkueet olivat selvästi kaksi heikointa runkosarjassa, ja molempien sijoitukset varmistuivat jo aikaisessa vaiheessa. Inssi-Divarin puolella jännitystä riitti enemmän, kun SalBa varmisti paikkansa neljän parhaan joukkoon vasta viimeisen minuutin tasoitusmaalilla. Helsinkiläinen Hawks sijoittui SalBan tuloksen johdosta viidenneksi ja tippui niukasti karsintojen ulkopuolelle. 

ErVi lähtee isona ennakkosuosikkina puolustamaan sarjapaikkaa

EräViikingit saivat varata vastustajansa ensimmäisenä valintatilaisuudessa, ja valinnaksi päätyi hieman yllättäen Divarissa neljänneksi sijoittunut KooVee. ErVi perusteli valintaansa urheilullisin perustein, eikä ottanut tänä vuonna toista pääkaupunkiseudun joukkuetta vastustajakseen. 

Helsinkiläisten kausi oli tuloksellisesti iso pettymys, mutta yksilötasolla ErViltä löytyy paljon osaamista. Viime kesänä EräViikinkeihin saapui tshekkiläiskaksikko Simon Stransky ja Matej Penicka. Molemmat ovat ensimmäisellä F-liigakaudellaan nousseet sarjan tähtiluokkaan ja kannattelivat ErVin hyökkäystä paikoittain kahdestaan. Puolustuksen tukipilareina toimivat Tommi Wilander ja Ilmari Aarela, jotka saapuivat täksi kaudeksi Helsinkiin Happeesta.

EräViikinkien Simon Stransky on ollut vastustajille vaikea pideltävä / Kuva: Flickr, EräViikingit

KooVee pelasi vastoin odotuksia todella vahvan kauden Inssi-Divarissa, mutta karsintasarjasta on ennakkoon tulossa heille haastava. Isolla pääsarjatason kokemuksella varustettu ErVi lähtee sarjaan suurena ennakkosuosikkina.

Hyvävireinen Kirkkonummi Rangers lähtee haastamaan FBC Turkua

FBC Turku sijoittui toista kautta putkeen F-liigassa viimeiselle sijalle. Koko kaudella irtosi vain yksi varsinaisen peliajan voitto. Viime vuonna Turku selvitti karsintasarjan kunnialla, mutta tänä vuonna haaste tulee olemaan isompi. 

Turkulaisten vaikeasta kaudesta kertoo se, että joukkue teki vähiten maaleja, mutta myös päästi kaikista eniten osumia. FBC Turussa ei ollut yhtään yli kolmenkymmenen pisteen ylittäjää. Sisäisen pistepörssin voiton vei nimiinsä Nikolas Laaksonen tehoin 12+15=27. 

Kirkkonummi Rangers on pelannut divarissa nousujohteisen kauden ja raivasi tiensä kuuden parhaan joukkoon. Rangersin hyökkäyksestä löytyy paljon tulivoimaa, ja koko sarjan pistepörssin voittaja Kaius Klemetti (28+28=56) on pelaaja, jota kentällä kannattaa seurata. Yli neljänkymmenen pisteen ylitykseen Klemetin lisäksi onnistuivat Setti Roimela ja Samuli Alaluusua.

Rangers lähtee sarjaan altavastaajana, mutta sillä on kaikki mahdollisuudet haastaa heikon kauden pelannut FBC Turku.

Joko nyt, M-team?

M-Team on tavoitellut paluuta F-liigaan usean kauden ajan, mutta helsinkiläiset eivät ole tässä vielä onnistuneet. Tällä kaudella M-Team on ollut erinomainen ja voitti Divarin runkosarjan lopulta viiden pisteen turvin. Helsinkiläisseura valitsi vastustajakseen viidenneksi sijoittuneen SalBan. 

Ruskeasuolla kotiottelunsa pelaava M-Team oli koko sarjan paras joukkue hyökkäyssuuntaan, ja laajuutta ryhmässä on paljon. Helsinkiläisjoukkueesta löytyy tällä kaudella kuusi pelaajaa, jotka ovat tehneet tehopisteitä yli piste per peli -tahtia. Joukkueen pistepörssin kärki on viime vuoden tapaan Mikko Levänen

SalBa lähtee sarjaan haastajan asemassa, mutta raumalaisilla on kaikki aseet kiusata runkosarjan voittajaa. SalBalla on selvästi suurin yleisökeskiarvo koko sarjassa, joten Rauma ei tule olemaan helppo paikka vieraille tänä keväänä. SalBa-legenda Niko Kaerla on edelleen raumalaisten johtava pelaaja ja hänen usean vuoden F-liiga-kokemuksensa tulee olemaan isossa arvossa karsintasarjassa.

Niko Kaerla on myös tärkeä pelaaja puolustuspäässä / Kuva: Anssi Koskinen, Inssi-Divari

Pohjoinen vastaan etelä

Limingan Niittomiehet ja Tikkurilan Tiikerit kohtasivat viimeisellä kierroksella kotiedun ratkaisseessa ottelussa. Tiikerit taistelivat hyvin vieraskentällä, mutta lopulta rangaistuslaukauskilpailussa LNM oli etevämpi ja nappasi itselleen kotiedun. Sarjasta erityisen mielenkiintoisen tekee maantieteellinen etäisyys joukkueiden välillä. Vantaan ja Limingan välillä on matkaa lähes 600 kilometriä, joten joukkueilla on edessään pitkiä bussimatkoja. 

Tiikerit pelasivat viimeksi F-liigassa keväällä 2022, ja pelaajistosta löytyy edelleen paljon kokemusta pääsarjatason otteluista. Tiikereiden oma kasvatti Mattias Kokljuschkin on pelannut uransa parasta salibandya ja voitti selvästi joukkueensa sisäisen pistepörssin. Hänen tutkaparinaan toimiva Kevin Starck on pelannut myös Tiikereissä jo liiga-ajoilta asti. Hyvän hyökkäyksen lisäksi tikkurilaiset päästivät runkosarjassa kaikista vähiten maaleja omiin, ja se tekee heistä hyvin hankalan vastustajan kelle tahansa. 

LNM oli pitkään kiinni runkosarjan voitossa, mutta viimeiset viikot runkosarjassa olivat tuloksellisesti heikkoja. Varsinkin liminkalaisten puolustus on rakoillut viime aikoina pahasti. Maalintekovoimaa liminkalaisilta löytyy rutkasti, kun Olli Lukkari voitti koko sarjan maalipörssin 38:lla osumalla. Kotiedun turvin Liminka lähtee sarjaan hienoisena ennakkosuosikkina, mutta hyvin organisoitu Tiikerit on lähes samalla viivalla. 

Teksti: Elias Jolanki
Kuvat: Flickr, EräViikingit, Anssi Koskinen – Inssi-Divari