Nykyihminen painii yhä enenevässä määrin ekologisten valintojen kanssa ja kokee ilmastoahdistusta valintoja tehdessään. Ekologisuus näkyy nykyään myös hautausalalla. Materiaalit ovat muuttuneet luonnonmukaisemmiksi ja asiakkaat ovat entistä tietoisempia ekologisista valinnoista.

Suomessa on kaksi sallittua hautausvaihtoehtoa: arkkuhautaaminen sekä polttohautaus eli tuhkaus.
”Polttohautaus on eteläisessä Suomessa arkkuhautausta yleisempää”, kertoo Helena Pihl Vehanen-hautauspalveluista. Vehasella arkkujen ja uurnien valikoimassa on kiinnitetty huomiota ekologisuuteen ja kotimaisuuteen. Asiakkaiden toiveita kuunnellaan tarkasti, jotta voidaan tarjota juuri oikeanlaiset tuotteet ja palvelut.
Markkinoiden tuore uutuus on BenuTree, kotimainen biouurna. Tämän valitessaan asiakas saa lisäksi muistopuun, jonka voi istuttaa tärkeään paikkaan elävänä muistomerkkinä.
Ritva-Liisa Pohjalaisen suunnittelema Kalla-arkku valmistetaan Suomessa. Materiaalit ovat luontoystävällisiä. Valmistuksessa käytetään vain kestävästi hoidetuista metsistä peräisin olevaa puuta, suomalaista honkaa sekä sertifioitua tammea, koivua ja tervaleppää. Helena Pihl esittelee malliarkkua.
Mikäli vainajalle halutaan omien vaatteiden sijaan pukea erityisesti tähän tarkoitukseen tehty pitkä paita, löytyy siihen hautaustoimistosta luonnonmateriaaleista valmistettuja tuotteita.
Sanna Käkönen joutui hautaamaan aviopuolisonsa 45-vuotiaana. Hänellä tärkein valinta oli uurna, eikä ekologisuus ollut ensimmäisenä asiana mielessä suuressa surussa. Veneilijäpuoliso sai viimeiselle matkalleen veneen muotoisen uurnan.
Ekologiset valinnat ovat mahdollisia myös hautajaisjärjestelyissä, hoiditpa niitä itse tai hautaustoimiston avustuksella. Ja nämä vaihtoehdot varmasti lisääntyvät tulevaisuudessa.

Kuvat ja teksti: Reetta Wuopio