Seitsemän aikaan aamulla iso osa suomalaisista vasta heräilee päiväänsä. MTV:n tiloissa Ilmalassa useat ammattilaiset ovat kuitenkin jo töissä välittääkseen tietoa ajankohtaisista asioista. Kaupunkikanava oli mukana seuraamassa MTV:n uutistoimituksen aamupäivän kulkua.
MTV:n uutistoimituksen tiloihin saavutaan punaisten pyöröovien läpi. Uutistoimitus ja muut MTV:n toiminnot ovat muuttamassa uusiin tiloihin Vallilan Konepajalle vuoden 2022 lopussa. Nykyinen Pöllölaaksona tunnettu legendaarinen toimitila on ollut MTV:n käytössä jo vuodesta 1967.
Kello seitsemän aikaan aamulla uutistoimituksen puolella on vielä rauhallista. Suurin osa toimituksen työntekijöistä aloittaa työpäivänsä kahdeksan ja yhdeksän välillä. Toimittaja Juho Lauri on saapunut seitsemältä alkavaan vuoroon.
Meteorologi Pekka Pouta etsii kadonnutta kollegaa. Suomalaisille tuttu kasvo on ennustanut säätä MTV:llä vuodesta 1991. Toimituksen yläpuolella kohoavat kahdeksan eri aikavyöhykkeen kellot. Suomessa kello on 7:16.
Kateissa olevan kollegan tilalle Pekan kaveriksi aamun livelähetykseen rekrytään pika-aikataululla vastaava tuottaja Heli Uusimaa. Uusimaalla on takanaan niin ikään pitkä, noin kolmenkymmenen vuoden mittainen ura MTV:llä. Uransa aikana hän on ehtinyt toimia MTV:llä muun muassa tuottajan, toimittajan sekä uutisankkurin roolissa.
Ohjaamon puolelle on töihin saavuttu jo puoli viideksi. Uutisaamun livelähetys alkaa joka arkiaamu kello 6:25. Ohjaamon lattialla makoilee myös TV-ruudussa ajoittain vilahtava Pekka Poudan Sini-koira.
Kolmen tunnin mittainen livelähetys on intensiivinen ja tarkkaavaisuutta vaativa rupeama. Kuvassa etualalla kuvaussihteeri Emilia Lähde, hänen takanaan liven ohjaajana työskentelevä Ylva Hirsma.
Media-alan monitoimimies ja konkari Jesse Ristilä tarkkailee lähetystä. Hän toimii tänään livelähetyksen apulaisohjaajana. Ristilä ja Hirsma vaihtelevat ohjaajan ja apulaisohjaajan rooleja eri työpäivinä.
Sini johtaa tarkkaavaisena toimintaa lattialta käsin. Rauhallinen ohjaamo on Sinin suosikkipaikka Pöllölaaksossa. Ohjaamon työntekijät antavat Sinille päivittäin kanatikkuja kiitokseksi hyvästä työstä.
Ohjaamon ikkunasta näkyy lähetykseen valmistautuva urheiluankkuri Tomi Haapaniemi. Lähetyksessä uutisoidaan erityisesti jääkiekon SM-liigasta ja keskiviikkona HIFK-KalPa-ottelussa nähdystä rajusta taklauksesta.
Toimituksen puolella toimituspäällikkö Mona Haapsaari sekä tuottaja Terhi Romo iloitsevat toimituksen onnistumisista.
Toimittaja Leo Jaakkonen soittaa haastattelupyyntöä ohjaaja Hanna Bergholmille. Jaakkonen työstää juttukokonaisuutta kauhuelokuvista. Kauhuelokuvan Pahanhautoja ohjanneelta Bergholmilta hän haluaa kysellä erityisesti lapsinäyttelijöiden ohjaamisesta väkivaltaa sisältävissä tuotannoissa.
Äänieristetyssä tilassa toimittaja Eerikki Pitkänen työstää materiaalia aamuradion seuraavaan lähetykseen. Pitkänen toimittaa ja nauhoittaa uutiset MTV:n yhteistyökumppaneina toimiville radiokanaville. Yksi kanavista on esimerkiksi Bauer Median omistama, Suomen kuunnelluin radiokanava Radio Nova.
Pöllön valvovan silmän alla aamun uutisliveä tuottavat uutispäälliköt Jukka Auramies (edessä) sekä kollegalle taustalla viittova Tommi Kolehmainen. MTV on käyttänyt pöllöä tunnuksenaan heti yhtiön perustamisesta, vuodesta 1957 lähtien.
Hektisessä toimitustyössä läikkyvät kahvit välillä lattialle. Tämä on värjännyt toimituksen harmaata mattoa useammasta kohtaa. Maton siistimiseen ei ole käytetty enää rerursseja parin kuukauden sisällä tapahtuvan muuton vuoksi.
Taukotilassa kahvikoneen äärellä on mukava ja lämmin tunnelma. Kuvassa etualalla vasemmalla toimittaja Päivi Mäki-Petäjä, Heli Uusimaa sekä toimittaja Mika Tommola keskustelevat muun muassa tulevasta muutosta Vallilaan. Taustalla toimittaja Jarno Miettinen sekä rikostoimituksen päällikkö Tiia Palmen.
Toimittaja Katja Lintusen vieraana studiossa Jokelan koulusurmasta selvinnyt Katariina Juselius. Suomalaisia järkyttäneestä joukkoampumisesta tulee marraskuussa kuluneeksi 15 vuotta. Haastattelutilanteesta haluttiin muistoja myös omiin puhelimiin ja tätä varten kahvihuoneesta napattiin mukaan paras mahdollinen henkilö, pitkän linjan uutiskuvaaja Pete Näsman.
Lounaan jälkeen Juho Lauri tutkii Venäjän syytöksiä ukrainalaisten valmistelemasta “likaisesta pommista”. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on kiistänyt pommin olemassaolon. Toistuvat väitteet ovat kuitenkin herättäneet pelon siitä, että Venäjä itse valmistelee kemiallisten aseiden käyttöä Ukrainassa.
Likainen pommi on räjähde, jossa tavanomainen räjähdysaine levittää radioaktiivista ainetta ympäristöön. Venäjän propagandassaan ja syytöksissään käyttämät kuvat olivat todellisuudessa Slovenian radioaktiivisen jätteen käsittelystä vastaavan viraston kuvamateriaalia.
Kahvimukissa kurkkiva suurisilmäinen pyöreä pöllö toimi MTV:n logona vuosina 1975–1992. Taustalla uutisankkuri Jan Anderssonin itse tuottamaa hunajaa. Hän on antanut hunajan Juho Laurille lahjaksi.
Uutistoimituksen kiireisimmät tunnit ajoittuvat kello 13.00 ja 14.00 tienoille. Kuvassa etualalla kiirehtii rikostoimittaja Päivi Hannula. Hannula on poikkeuksellisesti itse haastateltavana erääseen C-Morelle tuotettavaan ohjelmaan.
Vahtimestari Antti Hirvi on pidetty henkilö toimituksen henkilöstön keskuudessa. Hirvi on yleensä myös haastatteluun saapuvien vieraiden ensimmäinen, tärkeä ihmiskontakti. Hirvi on toiminut vahtimestarina Pöllölaaksossa jo 15 vuotta, eikä ole aikeissa jäädä vielä eläkkeelle. Henkilöstöstä ja vieraista on huolehdittava myös Vallilan uusissa tiloissa.

Kuvat ja teksti: Kaisu Koivisto