Suosittuun lastenkirjaan perustuva elokuva saa ensi-iltansa perjantaina 17.helmikuuta. Maria Sidin ohjaama koko perheen musiikkikomedia Risto Räppääjä ja villi kone on yhdeksäs kirjasarjan pohjalta tehty kokoillan elokuva.

Kirjailijasisarukset Sinikka (1953–2021) ja Tiina Nopola kirjoittivat samannimisen kirjan jo vuonna 2006. Kirjasta tehtiin näytelmä Helsingin Kaupunginteatteriin vuonna 2009, jonka pohjalta nyt ilmestyvän elokuvan käsikirjoitus lähti liikkeelle. Tiina Nopola kertoo olleensa myös osatuottajan roolissa seuraamassa kuvauksia alusta lähtien.

– On hirveän kiva seurata, miten kaikki henkilöt kirjoista hyppäävät yhtäkkiä valkokankaalle. Se on aina yhtä hienoa ja yllättävää.

Alunperin idea räppäävästä pojasta syntyi Tiina Nopolan mukaan hänen silloin kaksivuotiaan siskonpoikansa innostuksesta rummutusta ja räppäämistä kohtaan. Lapsena Risto Räppääjä -hahmon syntymisen innoittajana toimineen Matias Nopolan käsialaa on elokuvassa kuultavien laulujen sanat. 

Kirjailija Tiina Nopola kuvailee elokuvan työryhmän tunnelmaa lämminhenkiseksi. Kuva: Sanni Wallen.

Säveltäjä Iiro Rantala vastasi puolestaan elokuvassa kuultavien musiikkien sävellyksistä. Hän kertoo itse ehdottaneensa aikoinaan Sinikalle ja Tiinalle, että juuri Risto Räppääjä ja villi kone -kirjasta kannattaisi tehdä elokuva. Sen takia hän tiesi, mitä häneltä odotettiin sävellysten suhteen. 

– Nyt olemme pelimaailmassa ja siis sellaista uskottavaa jytää täytyi tehdä. 

Rantala kuitenkin myöntää, että yhden kohtauksen sävellys meni kokonaan uusiksi, ja  joitakin sävellyksiä jouduttiin pallottelemaan jonkin verran yhdessä musiikkituottajan ja ohjaajan kanssa.

Jotain extraa

Rantalan sävellyksiä avoimesti kehuva tuottaja Rimbo Salomaa on ollut mukana myös aiemmin Risto Räppääjä -elokuvien tuotantotiimissä. Hän on tuottanut kolmen ensimmäisen elokuvan lisäksi kolmea viimeisintä tuotantoa. Salomaan mukaan pyrkimyksenä on aina tuoda uuteen elokuvaan jotain extraa. 

– Tässä se on virtuaalipelit ja grafiikka. Taitaa olla ensimmäinen kerta, kun suomalaisissa leffoissa nähdään virtuaalilasimaailmaa. Tosin kaikista indie-leffoista en ole varma.

Itsekin virtuaalilaseja kokeillut Salomaa sanoo elokuvan olevan ajankohtainen, vaikka kirjan kirjoittamisesta on vuosia vierähtänytkin. Monissa perheissä käydään jatkuvasti keskusteluja lasten ja nuorten ruutuajasta. Ja vaikka elokuva on tehty lapset edellä, sisältää se myös aikuisille suunnattuja koukkuja.

Näyttelijä Ylermi Rajamaan mukaan näytteleminen elokuvassa oli hauskaa mutta haastavaa, sillä siinä on paljon vahvoja tunteita. Hänen näyttelemällä roolihahmolla Lennart Lindbergillä on myös kohtauksia, joissa käytetään virtuaalilaseja. Rajamaan mukaan lasien käyttö ei aiheuttanut haasteita, vaikka hänellä itsellään ei ollut niistä aiempaa kokemusta.

– Ne olivat hauskoja päiviä, kun lasien kanssa sekoiltiin lastenpuistossa.

Ylermi Rajamaan näyttelemällä Lennart Lindbergillä ja Minka Kuustosen esittämällä Rauha Räppääjällä on elokuvassa useita kohtauksia, joissa he näyttelevät yhdessä. Kuva: Solar Films / Marko Oikarinen.

Hyötyä kokemuksesta

Rajamaa sanoo hyötyneensä siitä, että hän on näytellyt roolihahmoaan myös kahdessa aiemmassa elokuvassa. Hänen mukaansa hahmo on selkiytynyt ja kehittynyt tuotantojen aikana. Positiivinen puoli aiemmasta kokemuksesta on myös työryhmässä mukana olevien henkilöiden tunteminen. Näyttelijälle syntyy luottamus siihen, miten asiat rullaavat, ja siitä saa energiaa, jotta pystyy keskittymään olennaiseen. 

Roolihahmo Rauha Räppääjää esittävällä näyttelijällä Minka Kuustosella on Rajamaan tavoin kokemusta edellisestä Risto Räppääjä -elokuvasta. Myös hänen mukaansa helpottaa näyttelemistä, että hahmon saappaissa on jo ollut ja tietää, miten hahmo toimii. Uudet ihmiset tuovat kuitenkin spesiaalin tunnelman työryhmään.

–  Rakastan leffantekemisen tunnelmaa, koska siitä tulee aina erityinen lataus, hän toteaa. 

Kuustosen mukaan hauskaa elokuvassa oli se, että hänen puolisonsa, näyttelijä Aku Sipola esitti roolihahmo Nellin isää. Yhteisiä kuvauspäiviä heille ei kuitenkaan kovin montaa osunut muutamaa ryhmäkohtausta lukuunottamatta. 

“Maailman paras fiilis!”

Kollegoidensa tavoin kokemusta aiemmista Räppääjä-elokuvista löytyy niin ikään näyttelijä Jenni Kokanderilta. Hänen roolihahmonsa, Elvi Räppääjä eli Pakastaja-Elvi, on hänen mielestään yksi hänen suosikkityönsä kautta-aikojen. 

– Tykkään tehdä töitä lasten kanssa. Se on minusta ihanaa ja opettavaista itsellenikin. On ihanaa katsoa ihmisiä, jotka eivät ole vielä menneet pilalle, Kokander sanoo nauraen. 

Tuttu ja turvallinen työryhmä tuo vapautta näyttelijän työhön, niin ettei tarvitse pelätä ja varoa asioita, kun tietää, miten ne toimivat. Tutustuminen uusiin lapsinäyttelijöihin on Kokanderin mukaan jopa hiukan helpompaa, kuin tutustuminen uusiin aikuisiin. Lasten edessä ei tarvitse niin miettiä, mitä he ajattelevat itsestä, ja he myös yleensä sanovat mielipiteensä suoraan. 

Risto Räppääjää näyttelevä Otso Törmälä ja Nelli Nuudelipään roolissa nähtävä Meri Lahikainen viihtyivät elokuvan kuvauksissa mainiosti. Kuva: Sanni Wallen.

Tulevaisuuden tähdet

Risto Räppääjä ja villi kone -elokuvassa ensimmäiset elokuvaroolisuorituksensa tekevät, nimiroolia esittävä Otso Törmälä ja Nelli Nuudelipään roolissa nähtävä Meri Lahikainen, antavat myös varauksettomat kehut koko työryhmälle. Lahikaisen mukaan heillä oli kuvauksissa niin tiivis porukka, että kaikkien kanssa pystyi heittämään läppää ja tutustumaan hyvin. 

Aiempaa kokemusta elokuvassa näyttelemisestä ei kummallakaan ollut, mutta Lahikainen on tehnyt jonkin verran kavereidensa kanssa näytelmiä kotioloissa. 

Elokuvassa nähtävien laulu- ja räppikohtausten tekeminen ei ollut lapsinäyttelijöiden mielestä vaikeaa. 

– Minä luulin, että se olisi ollut yksi vaikeimpia osuuksia kuvauksissa, mutta ei niitä sanoja ollut yhtään vaikea muistaa, Törmälä toteaa ja Lahikainen nyökyttelee vieressä. 

– Kertaa vaan sanat ennen kohtausta, niin siinä se onkin. Ne otetaan niin lyhyissä pätkissä, niin ei se ole vaikeaa.

Molempia kiinnostaa näytteleminen vastaisuudessakin, ja he mainitsevat tulevaisuuden haaveammatikseen näyttelijän työn. Kysymykseen siitä, lähtisivätkö he uudelleen mukaan elokuvaprojektiin, vastaus tulee kuin yhdestä suusta: todellakin! 

Katso elokuvan traileri tästä:

Teksti: Emilia Pitkänen
Kuvat: Marko Oikarinen / Solar Films ja Sanni Wallen