Seuraan, kun valokuvaaja Nelli Päiväläinen kuvaa lapsista jouluisia potretteja kotonaan Helsingissä. Nopeasti käy selväksi, että pelkkä tekninen taito ei tässä työssä riitä.

Kuvaus on aika erilainen kuin tavallisesti. Päiväläinen kuvaa työkseen paljon kaikenlaista: hääpareja, valmistujaiskuvia, luontoa, brändikuvia – ja tietenkin itselleen rakkaimpana aiheena lapsia ja perheitä. Useimmiten hän kuitenkin kuvaa ulkona luonnonvalossa. Siten kuvista saadaan parhaiten luonnollisia ja maanläheisiä. Jopa päiväkotilasten kuvauksia on tehty onnistuneesti ulkona.

”Studiokuvaus voi olla pienille lapsille pelottava kokemus. Tunnelma on ihan erilainen, kun he saavat olla rennosti ulkona, tutussa päiväkodin ympäristössä”, Päiväläinen kertoo.

Päiväläisen olohuoneeseen lavastetussa studiossa tunnelma on kuitenkin vapautuneen riehakas. Päiväläinen kertoo, että se on hänen lapsikuvauksissaan ihan tavallista. Usein vanhemmat vähän pahoittelevat asiaa ja saattavat ajatella, että olisipa vilkkaista lapsista saatu edes muutama hyvä kuva. ”Sitten he yllättyvät, että miten saitkin näin paljon ihania kuvia”, Päiväläinen hymyilee.

Usein tyypillinen kimmoke lasten kuvaukselle on halu saada isovanhemmille lapsenlapsen kuva. Päiväläinen ymmärtää senkin olevan tottakai tärkeää, mutta ajattelee kuvien olevan ennen kaikkea lapsia itseään varten. Niiden avulla voi muistella perheen kanssa, minkälainen on ollut.

”On valtavan arvokasta, että lapsista on kuvamuistoja”, Päiväläinen sanoo.

Teksti, video ja kuva: Pia Viinamäki