Johannes Päkkilällä on melkoisen harvinainen ammatti: hän on huilunkorjaaja. Päkkilä päätyi alalle omien sanojensa mukaan vähän kuin sattuman kaupalla.

Päkkilä kuuli vuosia sitten tuttavaltaan Petri Alangolta, että Suomessa on pula huilunkorjaajista. Alanko tiedusteli Päkkilältä, olisiko tällä kiinnostusta opiskella alaa, ja niinpä käsitöistä innostunut pikkutarkka mies tarttui haasteeseen.

Alangon avustuksella Päkkilä pääsi Japaniin Muramatsun huilutehtaalle, jossa hän vietti kaksi eri jaksoa harjoittelemassa kyseisen tehtaan huilujen korjaamista, sillä Muramatsu kelpuuttaa korjaajikseen vain tehtaan omia kursseja käyneitä ammattilaisia. Muramatsut ovat tunnettuja huiluja ammattihuilistien joukossa, eivätkä ne kuulu edullisimpiin huilumerkkeihin, joten laatuvaatimukset myös korjaajien ammattitaidolle ovat korkeat.

Päkkilä on itsekin huilisti, eikä työ muuten luonnistuisikaan, sillä vain ammattilaishuilisti osaa kuunnella ja tuntea, milloin huilu on sellaisessa kunnossa, että se kelpaa sinfoniaorkesteriin.

Kuuntele lisää huilunkorjauksesta oheiselta videolta:

Teksti, kuva ja video: Joaniina Ketomäki
Videon taustamusiikki: Johannes Päkkilä