(kuva: pixabay)

Second hand -kirpputorit ovat kulkeneet isojen vaateliikkeiden rinnalla jo vuosia. Tällä hetkellä vaatteiden osto ja myynti käytettynä on trendikästä ja kierrätyksen boomi on rantautunut entistä vahvemmin Suomeen ja se näkyy, sekä kuuluu etenkin nuorten keskuudessa. 

Ajatus rupuisesta kirpputorista, joka on täynnä krääsää, on muuttunut täysin vain muutamassa vuodessa. Suurien vaatebrändien kivijalkaliikkeiden tilalla saattaakiin komeilla suuressa asiakasvilinässään nykyään second hand kirpputori. “Toisen roska on toisen aarre” – tämä sanonta näkyy ja kuuluu myös sosiaalisen median vaikuttajien arjessa. Moni julkisuudenkin henkilö ostaa ja myy vaatteitaan second hand -liikkeissä. 

Miksi sitten vaatteiden osto ja myynti kierrätettynä on tehnyt niin suurta suosiota lyhyessä ajassa? Nykyään voi olla trendikäs, muodin aallonharjalla ja kierrättää. Ei välttämättä tarvitse ostaa kaupasta juuri yhtään vaatekappaletta, mutta hinku vaatekaapin sesonkipäivittämiseen säilyy ja samalla tekee ympäristölle hyvää. Ostamalla käytettynä säästää huomattavasti myös rahaa ja aikaa, sekä saatat tienata vastapainoisesti yllättävänkin paljon. 

Helppous ja vaivattomuus myös kiehtoo ihmisiä. Vaatekaappisi päivityksen kierrätettynä voit tehdä virtuaalisesti vaikka omalta kotisohvaltasi minuuteissa. Kirpputoreja löytyy erilaisina sovelluksina älylaitteista ja verkkokauppoina netistä. Osto ja myynti tapahtuu muutamalla klikkauksella ja voit hakea tuotteita kategorioittain, kuten tavallisessa verkkokaupassakin oman halusi mukaan erittäin valikoidusti.

Yhteiskunnallisesta näkökulmasta päästään myös erilaisiin näkemyksiin kierrätyksestä. Pelkästään Suomessa syntyy vuosittain noin 100 000 tonnia tekstiilijätettä. Uudelleenkäyttäminen ja vaatteiden kierrätys voivat todella vähentää kulutuksen määrää ja sen ympäristövaikutuksia. Kulutamme maapallomme resursseja nyt jo pelottavan kasvavaan tahtiin ja päästöjä on entiseen verrattuna vähennettävä. Olisiko tämä se yksi askel oikeaan suuntaan hyödyntää olemassa olevia resursseja, eikä välttämättä tuottaa uutta jatkuvasti? Vähemmän kannan huonoa omatuntoa ostaessani yhtä juhlatilaisuutta varten mekon tai vaikka tulevaa talvea ajatellen uuden toppatakin edullisesti ja kierrätettynä, kun taas sadoilla euroilla ostettuna uutena.

Vain muutamia vuosia sitten illallispöydässä, kun joku kehui vaatetustani, saatoin nolostua kertoessani, että asusteeni päästä varpaisiin ovat käytettynä ostettuja. Nykyään en juurikaan osta vaatteitani uutena kaupasta ja olen tehnyt puolet edullisemmin yllättäviäkin löytöjä huipputuotteista, jotka ovat kerenneet jo loppua suurten brändiverkkokauppojen valikoimista aika päivää sitten. Myös vanhat vaatteeni pääsevät taas käyttöön ja löytävät jatkuvasti uusia koteja. Tämä on kaksisuuntaista kierrätystä parhaimmillaan ja nykyään herättää ennemminkin positiivistasekä inspiroivaa keskustelua.

Kannattaa siis ehdottomasti rohkeasti kokeilla myös shoppailua käytettyjen vaatteiden parissa – saatat yllättyä positiivisesti ja samalla tehdä hyvää monen asian puolesta.