Uudenlainen antibiooteille resistentti ”superseksitauti” on rantautunut maailmalta Suomeen. Asiantuntijoiden mukaan ei ole syytä paniikkiin, mutta ehkäisyvalistusta on tehostettava erityisesti nuorten keskuudessa. 

Maailmalla jo jonkin aikaa jyllännyttä poikkeuksellisen vastustuskykyistä seksitautia mycoplasma genitaliumia, lyhennettynä MG, on nyt tavattu myös Suomessa. Moni tartunnan saanut on tuonut kyseisen erikoisuuden ulkomailta.

Sukupuolitautiklinikalla ovi käy tiuhaan tahtiin. Kuva: Samuli Tuominen

Tauti on siitä kavala, että se on resistanssi monille antibiooteille. Useasti potilaalle joudutaan määräämään monia eri kuureja ennen kuin oikeanlainen antibiootti löydetään ja tauti saadaan pysäytettyä. Mycoplasma genitalium on erityisen hankala tauti siksi, että se ei välttämättä oireile mitenkään. Tavallisissa sukupuolitautitesteissä MG ei näy, vaan potilas joutuu käymään monesti testeissä ja lääkärin vastaanotolla, ennen kuin hänet vihdoin määrätään mycoplasma genitalium -testeihin. 

Oireet ja ehkäisy

MG tarttuu suojaamattomassa seksissä, ja oireilee yleensä samalla tavalla kuin klamydia. Muutkin oireet, kuten päänsärky, virtsaputkentulehdukset, alapään verenvuodot, kuumeilu ja erilaiset mahakivut saattavat kertoa taudista. Asiantuntijat ovat huolissaan taudin yleistymisestä Suomessa. Tärkein neuvo on, että nuoret olisivat huolellisempia ja käyttäisivät ehkäisyvälineitä aina kun ovat tuntemattoman kumppanin kanssa suojaamattomassa seksissä. Kondomi on paras tapa ehkäistä mycoplasma genitalium -tartunta. 

Kondomi on paras tapa suojautua Mycoplasma Genitalium -seksitaudilta. Kuva: Samuli Tuominen

Juttua on korjattu 4.10.2022 klo. 15:02: viittaukset henkilöön Seppo Tuhnu on poistettu, koska kyseessä ei ole todellinen henkilö.