(Ivan Tkachenko lämmittelemässä)

Onneksi Helsingissä pelataan korisliigaa, oli ensimmäinen ajatus, mikä mieleeni tuli, kun saavuin Kisahallille. Tänään oli ohjelmassa ottelu Helsinki Seagulls – Kouvot. Tähän vaiheeseen vuotta pelataan jo voittajien- vaihetta ennen playoffeja. Kisahallille saavuttaessa tulee hyviä fiiliksiä, kun pystyy aistimaan Helsingin olympialaisten tunnelmaa kuvista, joita seinillä näkyy.  Alkulämmittelyjä seuratessa pelaajilla vaikuttaa olevan todella hyvät fiilikset ennen illan ottelua. Jo yli puoli tuntia ennen itse ottelun alkua väkeä saapuu todella hyvää vauhtia paikan päälle. Vaikuttaa hyvin vahvasti siltä, että tämäniltaisessa ottelussa on runsaasti väkeä paikalla.

Fanituotepiste yllätti positiivisesti laajuudellaan ja tuotteillaan

Fanituotemyyntipiste on järjestetty loistavasti, ettei ilman pientä vilkaisua siitä ei pääse edes ohitse. Fanituotepiste pitää jopa sisällään kattavan valikoiman fanituotteita, joita kannattajat haluavat ostaa. Ukrainan ja Venäjän väliseen sotaan otetaan hyvin kantaa valotaululla olevalla Ukrainan lipulla.

(Ukrainalainen Ivan Tkachenko ensimmäisiä kertoja vapaaheittoviivalla kisahallissa)

Tkachenko:n ensikosketukset Kisahallin parketille

Pelaajaesittely on toteutettu todella hienolla tyylillä, että molempien joukkueiden pelaajat kuulutetaan ääneen yleisölle. Ennen ottelua otetaan vielä Seagullsin toimesta aloittavan viisikon kuva. Näin ottelu pääsee alkamaan. Ihmiset hurraavat lujaäänisesti aina, kun kotijoukkue tekee pistesuorituksen, tai onnistuu näyttävästi pallonriistossa. Ukrainalainen pelaaja Ivan Tkachenko saapuu kentälle, ja saa valtavat aplodit yleisöltä. Todella positiivista huomata, kuinka paljon yleisöä, lopulta on saapunut paikan päälle seuraamaan ottelua. Ottelun teknisellä tauolla kuuluttaja kertoo yhteistyökumppanin järjestämästä yllätyksestä, jossa on yleisölle annetussa kirjekuoressa heidän tuotteensa. Todella hauskan näköistä, kun kaikki ihmiset tutkivat penkin alustaa samaan aikaan. Ollaan pelattu muutama minuutti toista neljännestä, katsomossa lähellä istuvien miesten kiroilusta voi päätellä, että tällä hetkellä ei olla tyytyväisiä peliin. Omasta mielestäni peli on ollut viihdyttävää, ja pisteitä on tullut mukavaan tahtiin. Häviöllä olevaa kotijoukkuetta koitetaan tsempata yleisön taputuksilla. Ja se toimii: kotijoukkueen peliesitys muuttuu totaalisesti aikaisemmasta.

(Isoja mainoksia omalle oluelle kisahallissa)

Puoliajalla ihmiset lähtevät sankoin joukoin kohti myyntipistettä. Myyntipisteellä omaan silmääni pisti positiivisesti Seagullsin oma olut, jota on ollut myyjän mukaan pitkään valikoimassa. Puoliaikaviihdettä tässä ottelussa tarjotaan musiikin muodossa ja lapset menivät kentälle juoksentelemaan. Joukkueiden lämmittely alkaa, yleisö silti pysyy suuremmilta osin vielä pienten purtavien ja virvokkeiden parissa.

(Lokki-maskotti hilpeissä tunnelmissa ottelun puoliajalla)

Puoliaika alkoi lupaavasti, mutta voitto lipesi käsistä

Ottelun toinen puolikas alkaa ja ihmisetkin ovat jo siirtyneet takaisin katsomoon. Heti ottelun alussa ihmiset osoittavat suosiotaan kotijoukkueelle kovasti taputuksilla, ja rummun paukutuksella. Kotijoukkueen tekemät kolmen pisteen heitot saavat yleisön huutamaan korvia huumaavasti. Todella hauska huomio tulee sitä, kun vastustaja tekee näin loppuvaiheessa ottelua korin, koko kisahalli hiljenee. Yleisön mukaan tuomari tekee kentällä virheen ja muutamat henkilöt mainitsevat siitä todella voimakkaasti. Pelaajat vaikuttavat hieman turhautuneilta tässä vaiheessa ja saman näkee yleisön kasvoista, kun pisteitä ei ole hetkeen tullut. Viimeisten minuuttien kuluessa yleisöstä alkaa huomaamaan todellisen jännityksen tuntua, koska peli alkaa tiukentua. Ottelu päättyy Kouvojen voittoon lukemin 85-90. Yleisön kovasta kannustuksesta huolimatta Seagulls häviää ja yleisö joutuu lähtemään pettyneenä kotiin. Ottelun parhaille pelaajille jaetaan palkinnot ja heille annetaan raikuvat aplodit, myös yleisön toimesta. Pienimmät fanit ovat kerääntyneet sankoin joukoin pelaajien pukukoppiin menevän käytävän eteen tapaamaan suosikki pelaajiaan, ja pyytämään nimikirjoituksia. Hymyn huulille saa muutama poika, jotka ottavat pallot käteensä, ja menevät heittelemään kentälle. Miettivät varmasti mielessään ”täällä minä aion isona pelata”.

(Yleisö antaa kovaa kannatusta kotijoukkueelle hyvistä suorituksista)

Kun ottelu areena oli tyhjentynyt ihmisistä lähdin kulkemaan kohti paikkaa, jossa pressitilaisuus järjestetään. Saavuin pressitilaisuuteen kuuntelemaan Seagullssin päävalmentajan kommentteja. Ihmetyksekseni sain huomata olevani ainoa ulkopuolinen toimittaja koko tilaisuudessa. Päävalmentaja Jussi Laakso kertoo:

“Olen tyytyväinen uusien pelaajien esitykseen tämäniltaisessa ottelussa. Uskon edelleen hyvään loppukauteen, vaikka meitä tällä hetkellä koetellaan loukkaantumisilla ja muutamalla häviöllä putkeen. Tämän iltaisessa ottelussa meillä vain yksinkertaisesti loppui bensa kesken ottelun”.

Olin positiivisesti yllättänyt, kuinka paljon tiistai-iltana on saapunut yleisöä ottelua seuraamaan. Tämän kaltainen huomioiden teko myös kertoo mielestäni siitä, että koripallo kiinnostaa ihmisiä Helsingissä, eli hyvä, että pääsarjaa täällä pelataan.

(Joukkueen päävalmentaja Jussi Laakso pressitilaisuudessa)