Tänään järjestetään Euroviisujen ensimmäinen semifinaali, jossa kisaa myös Suomen ehdokas Käärijä kappaleellaan Cha cha cha. Käärijän haastaa muun muassa ennakkosuosikit Ruotsi ja Norja. Norjaa edustaa tänä vuonna norjalais-italialainen laulaja ja lauluntekijä Alessandra Mele.

Alessandran viisukappale Queen Of Kings on nopeatempoinen ja energinen pop-kappale, joka on yksi ennakkosuosikeista. Kappale on tosin tuomittu viisuyhteisössä myös liian euroviisumaisena, sitä on pidetty lapsellisena ja laskelmoivana. Jos tämä edesauttaa maata saavuttamaan hyvän sijoituksen, ei viisumaisuus välttämättä ole huonokaan asia.

Myönnän, että kun kuulin ruokaostoksilla kappaleen ensimmäistä kertaa, tiesin ensi kuulemalta, että tämä on viisuja varten tehty. Kappaleessa on keskiaikaisia mielikuvia ja se henkii mytologiaa. Kappaleen vahvuus on, että se saa kuulijan mukaan jo ensimmäisillä sekunneilla.

Kuva harjoituksista Liverpool-areenalla. Kuva: Sarah Louise Bennett / EBU

Pidän kovasti kappaleen ensimmäisen kertosäkeen monikameratuotannosta Norjan viisukarsinnassa, ja toivon kovasti, että Liverpooliin saadaan rakennettua yhtä vauhdikas show jo pelkällä kameratekniikalla. Alessandra kantaa esitystä hyvin pelkistetyllä koreografialla. Valoshow kantaa esityksen loppuun saakka ja antaa vauhdin tuntua.

Alessandra Mele on mielestäni tämän vuoden kenties parhain laulaja ja on äänenkäyttäjänä poikkeuksellisen monipuolinen. Lauluäänessä on oopperamaisia vivahteita, kirkkautta ja syvyttä. Hyvää ja monipuolista poplaulamista.

Norja saattaa olla vaa’ankieliasemassa, ja tästä saattaa kärsiä juuri Suomi. Viisujen toistuva ilmiö on, että yhtä pontevat kappaleet syövät pisteitä toisiltaan. Norja voi saada mukavasti jury-ääniä Ruotsin Loreenin kanssa, eivätkä Kyproksen ja Israelin nopeatempoiset edustuskappaleet tule päästämään Suomea helpolla. Suomen pitää saada myös Norjalle kallellaan olevat viisupisteet itselleen voittaakseen kisat.

Suomi ja Norja esiintyvät tänään 9.5. ensimmäisenä Euroviisujen semi-finaalissa.

Katso Norjan esitys tästä:

Teksti: Veikko Kurvinen
Kuvat: Sarah Louise Bennett / EBU