Suomen miesten koripallomaajoukkue voitti maanantaina Tanskan EM-karsintojen vaiherikkaassa ottelussa luvuin 89-85. Ennakkosuosikkina otteluun lähtenyt Susijengi palkitsi lopulta kotiyleisönsä noustuaan ottelun toisella puoliskolla voittoon peräti 16 pisteen takamatkalta.

Yli 5 300 katsojaa oli todistamassa Suomen ensimmäistä kotiottelua elokuun jälkeen, ja samalla myös viimeistä ennen kesäkuun maaotteluikkunaa. Viime viikon perjantaina pirteästi vieraissa Serbiaa vastaan esiintynyt Susijengi esiintyi energisesti myös kotikentällään. Vaikka Suomi on varmistanut jo paikkansa vuoden 2025 EM-kisoissa yhtenä järjestäjämaista, ei Espoon Metro Areenalle saapuneelta kotiyleisöltä taikka itse Susijengiltä puuttunut ottelussa latausta.

Suomella yllättävän hankala alku Tanskan tähtipelaajien loistaessa

Ensimmäisellä puoliskolla pelitapahtumia hallinnut Tanska osui alussa kolmen pisteen heittoja lähes 60 prosentin tarkkuudella, ja onnistui turhauttamaan Suomen hyökkäyspäässä. Puoliskon edetessä Suomen pelaaminen kangistui entisestään, ja Tanska rokotti Susijengiä virheistään tähtipelaajansa Gabriel ”Iffe” Lundbergin johdolla armotta.

– Tanska oli ensimmäisellä puoliskolla erinomainen, mutta kyllä me myös annettiin heidän olla, toteaa Suomen päävalmentaja Lassi Tuovi.

Tuovin apuvalmentamassa Virtus Bolognassa pelaava Lundberg oli ensimmäisellä puoliajalla lähes pitelemätön. Hän heitti vahvasta merkkauksesta huolimatta 16 pistettä ja tarjoili viisi koriin johtanutta syöttöä, johdattaen Tanskan puoliajalle 16 pisteen johtoasemassa. Lundberg ei kuitenkaan joutunut kannattelemaan Tanskaa yksin, sillä Kevin Larsen tykitti puoliaikaan mennessä 15 pistettä, ja 22-vuotias Bakary Dibba oli pienemmästä peliajastaan huolimatta yksi kentän tehokkaimmista pelaajista.

Euroliigaa pelaava ”Iffe” Lundberg oli yksi ottelun parhaista pelaajista. KUVA: Mikael Vesala

”Piti vähän miehistyä”

Toisella puoliskolla kentälle asteli täysin erilainen Susijengi. Erityisesti kolmannella neljänneksellä Suomi dominoi Tanskaa aiemmin lähes yksin joukkuetta harteillaan pitäneen Mikael Jantusen johdolla. Jantunen sytytti kotiyleisön upeilla yksilösuorituksillaan, ja Suomi vei puoliskon ensimmäiset viisi minuuttia peräti luvuin 14-4.

– Piti vähän miehistyä ja alkaa pelaamaan kovempaa, ei se sen vaikeampi asia ollut, sanoo Jantunen.

– Meidän parannus toiselle puoliskolle oli juuri se mitä tarvittiin. Ei ole ikinä helppoa kääntää kurssia tuolla tavalla.

Suomen kannattajaryhmä Kuudes pelaaja oli tapansa mukaan energinen. KUVA: Mikael Vesala

Ottelun loppuratkaisuista ei puuttunut käänteitä. Vaikka Suomi onnistui nousemaan kolmannella neljänneksellä jo tasoihin, nousi Tanska muutama minuutti ennen päätössummeria jälleen seitsemän pisteen karkumatkalle. Susijengi onnistui tällä kertaa kuitenkin roikkumaan Tanskan perässä. Joukkueen kapteenin Sasu Salinin sekä Jacob Grandisonin kolmoset ja Aatu Kivimäen upea nosto toivat Suomen takaisin voittotaisteluun.

Mikael Jantunen kruunasi iltansa nostamalla Suomen lopullisesti johtoon kaksi minuuttia ennen loppua. Susijengistä eniten pisteitä (21) tehnyt ja levypalloja kerännyt (7) Jantunen oli tilastojen valossa Suomen paras pelaaja, mutta säväytti muutenkin monipuolisuudellaan.

– Hän on sellainen liimapelaaja. Hän ei pakota, ei tee mitään ylimääräistä, mutta tekee myös kovia ratkaisuja. Sellaisen pelaajan kanssa on kiva pelata, joka tekee duunia muille mutta tarvittaessa ottaa myös joukkueen reppuselkään.

Tuovin kehut Jantusesta eivät päättyneet vielä tähän.

– Sanoisin tässä kaikille, että meillä on aika hieno pelaaja tuossa. Häntä varmasti arvostetaan vuosi vuodelta enemmän, ja hänellä on hieno ura edessä.

Paris Basketballin luottopelaaja Mikael Jantunen häikäisi jälleen Susijengin paidassa. KUVA: Mikael Vesala

Susijengin toiveet ovat korkealla

Vaikka Suomi kärsi Serbialle tappion ja sen peli takkusi aluksi Tanskaa vastaan, on päävalmentaja Tuovi itsevarma.

– Tässä tuli kaksi aika erilaista tarinaa tälle viikolle, mutta ehkä opetus on se, että kun me kamppaillaan enemmän kuin kaveri, niin me ollaan kilpailukykyisiä ketä tahansa vastaan, Tuovi sanoo.

– Tämä ikkuna oli meille tärkeämpi, kuin moni ymmärtää, päättää Tuovi.

Suomen päävalmentaja Lassi Tuovi haastattelussa ottelun jälkeen. KUVA: Mikael Vesala

Susijengi nähdään parketilla seuraavan kerran kesäkuussa, kun se pelaa valmistavia maaotteluita heinäkuun olympiakarsintoja varten. Kesäkuun otteluiden vastustajat eivät ole vielä tiedossa, ja Valencian olympiakarsintaturnauksen alkulohkossa Suomi kohta Puolan sekä Bahaman.

Teksti: Eemil Untamala
Kuvat: Mikael Vesala