Suomen miesten koripallomaajoukkue aloittaa EM-karsinnat tänään perjantaina vieraspelillä Serbiassa. Kotiottelun makuun Susijengi pääsee maanantaina 26. helmikuuta Tanskaa vastaan. Suomelle EM-kisapaikka on jo varmistettu, sillä Suomi on yksi ensi vuoden EM-kisojen isäntämaista.

Susijengillä on edessä perjantai-illan ottelussa todellinen taisto, kun Suomi haastaa EM-karsintojen avausottelussa hallitsevan MM-hopeamitalistin Serbian Belgradissa.

Susijengin valmentaja Hanno Möttölän mukaan jo ennakkoon varmistettu EM-kisapaikka ei muuta mitään, hän pitää otteluita joka tapauksessa tärkeinä Suomelle.

”Jokainen ottelu merkitsee paljon ja tulokset määrää, minkälaisen arvontakorin saamme. Vastustajilla voi olla viimeisellä kierroksella hieman enemmän paineita kuin meillä, mutta meille se ei muuta mitään. Tämä on kuitenkin prosessi ja nämä on viimeiset viralliset ottelut ennen olympiakarsintaa, joten kovaa mennään ja lähdetään haastamaan Serbiaa”.

”Paljon hommia tekevä ja rohkea ryhmä tullaan näkemään”.

”Toivottavasti saadaan erinomainen peli perjantaina alle,” Möttölä toteaa. Tämän jälkeen joukkueella on kaksi päivää aikaa valmistautua kotiotteluun. ”Olemme kotona pelattu upeita pelejä, yleisö on siinä iso osa. Kun perjantai hoidetaan hienosti, saadaan varmasti maanantaina tupa täyteen ja fiilis korkealle”, Möttölä tuumaa.

Susijengin loppupalaveri treenin päätteeksi. KUVA: Mikael Vesala

Suomen joukkue on sekoitus kokemusta ja nuorta intoa

Kahdeksan Susijengin pelaajista oli mukana myös Okinawan viime syksyn MM-joukkueessa, joten kokemusta löytyy. Ryhmän yllätysnimi on vasta 18-vuotias lupaus Olavi Suutela, joka pelaa lupaavaa kautta Suomen toiseksi korkeimmalla sarjatasolla HBA-Märskyn riveissä.

Suutelalle kutsu miesten maajoukkueeseen tuli täysin kulman takaa. ”Pikkuisena yllätyksenä tuli maajoukkuepaikka, mutta hyvä fiilis. Hyvin olen päässyt messiin ja osaksi tätä ryhmää. Jos pelin kokoonpanoon mahtuu on se hieno juttu, ja ennen kaikkea näytönpaikka. Täysillä vetämään niin hyvä siitä tulee”.

Susijengi on tavoitellut uutta voittoa Serbiaa vastaan melkein kuusitoista vuotta. Viimeksi Suomi on voittanut Serbian vuonna 2008 EM-karsinnoissa. Ylivoimaisena pidetty Serbia ei kuitenkaan ole voittamaton.

”Paperilla Serbia näyttää vähän paremmalta kuin me, varsinkin kun Euroliigan pelaajat ovat mukana. Tosi kova haaste, mutta tottakai lähdetään taistelemaan voitosta. Jos ei olla heti valmiina, voi olla että tulee kylmää kyytiä”, joukkueen kapteeni Sasu Salin painottaa.

”Fiilis ja lataukset ovat katossa, aina on mageeta kun päästään tällä porukalla vetämään. Ilme on vähän muuttunut tässä jengissä, mutta kuitenkin on sama fiilis. Kaikki maaottelut Suomessa on erikoistapahtumia joita innolla odotan”. 

Susijengin kapteeni Sasu Salin haastattelussa. KUVA: Teemu Kotsalo

Vaikkei Susijengillä ole karsinnoissa suurta panosta, ovat Mikael Jantusen mielestä karsintaottelut hyviä oppimiskokemuksia koko joukkueelle.

”Perjantain pelissä riittää haasteita, mutta tämän tyyppiset pelit kasvattavat ja kehittävät. Varsinkin kun saadaan pelata huippujengiä vastaan. Kaksi tosi kovaa peliä tulossa, ja kaikki mahdollisuudet pitää käyttää hyväksi”. 

Maanantain kotiottelussa Suomi kohtaa Tanskan. ”Tanska tulee olemaan kova haaste, heillä on kaksi Euroopan huippupelaajaa, mutta lähdemme puolustamaan kotikenttää. Eihän toiselle Pohjoismaalle voi hävitä,” Jantunen toteaa.

Teksti: Amanda Svennblad
Kuvat: Teemu Kotsalo ja Mikael Vesala
Video: Laura Henriksson