Helsingin Kauppatorilla vietetään perinteisiä Stadin Silakkamarkkinoita 2.-8.10.2022. Markkinahumu jatkuu kauppatorilla lauantaihin asti.

Silakkamarkkinat ovat yksi Helsingin vanhimmista yleisötapahtumista, sillä sitä on järjestetty jo vuodesta 1743 asti. Paikan päälle on saapunut yli kolmekymmentä eri myyjää ja ammattikalastajaa. Nykymuotoisessa tapahtumassa tarjonta on laajentunut, ja myynnissä on silakoiden lisäksi muun muassa nahkiaisia ja monenlaisia saaristolaishenkisiä ruokia.

”Kauppa käy oikein hyvin, kylmä on, niin saattaa vaikuttaa väkimäärään. Sunnuntaina alkoi ja silloin väkeä varsinkin riitti.” Kertoi Toni Rantamaa. / Kuva: Sanni Lehto

Heti avajaispäivänä silakkaraati palkitsi vuoden parhaimmat silakkatuotteet. Vuoden maustekalapalkinnon voitti Magnus Nyholm Tirmosta. Palkitseminen aiheutti positiivisen ongelman, kun palkitut joutuivat myymään ei oota.
-Ei pitäisi voittaa palkintoja, niin tuotettakin myynnissä olisi pari päivää pidempään, totesi Krister Hellstrom, jonka chilisilakka tuli toiseksi Silakkayllätys-sarjassa.

Kala teki kauppansa. / Kuva: Sanni Lehto

Tapahtumana Silakkamarkkinat on vastuullinen toimija. Jo pelkästään markkinoiden kalastajat nostavat Itämerestä yli 16 000 kilogrammaa silakkaa myyntiin. Tämä määrä estää Itämeren rehevöitymistä 64 miljoonan leväkilon verran. Myös jo silakan syöminen on itsessään ekoteko. Kalan hiilijalanjälki on pienempi kuin esimerkiksi lihan.

Raha ja silakat vaihtaa omistajaa. / Kuva: Sanni Lehto

Teksti: Elias Räikkönen
Kuvat: Sanni Lehto