Pieneltä paikkakunnalta suurien massojen tietoisuuteen noussut Sara Siipola on innoissaan mukana tämän kevään Uuden Musiikin Kilpailussa. Hän osallistuu Suomen Euroviisukarsintana pidettävään UMK:hon uudella voimabiisillään Paskana. Kaupunkikanava haastatteli Siipolaa päivä kappaleen julkaisemisen jälkeen. Kuuntele haastattelu alta.

Euroviisujen katsominen on kuulunut Sara Siipolan elämään pienestä pitäen. UMK on toiminut Suomen Euroviisukarsintana vuodesta 2012, ja Siipolan kiinnostus UMK:ta kohtaan on kasvanut vuosien mittaan enemmän ja enemmän. Siipola kertoo huomanneensa, kun jossain vaiheessa tilanne kääntyi päälaelleen ja yhtäkkiä artistit todella haluavat päästä mukaan. Kevään 2023 UMK-finaalin aikaan Siipola oli jo päättänyt hakea seuraavalle kaudelle mukaan. Tänä keväänä UMK järjestetään 13. kerran. Seitsemän finalistia valittiin 419 hakemuksen joukosta. 

Paskana on Sara Siipolan maanantaina 15.1. julkaistu kappale, jolla hän kilpailee UMK-finaalissa. Siipolan mukaan se ei ole perinteinen voimabiisi. Toivon sijaan kappale antaa nimensäkin mukaan luvan olla paskana. Siipolan sanoin aina ei tarvitse yrittää olla ok ja se on tärkeää. Biisillä tuodaan esille sellaista suruvaihetta, josta ei juurikaan puhuta. Suru, joka saattaa näyttää jopa lapselliselta tai itsekkäältä. Siipola kuvailee sitä itkupotkuraivareiksi. Hän nostaa esille myös epäreiluuden tunteen, jossa oma maailma tuntuu pysähtyneen, mutta muut jatkavat elämäänsä tavalliseen tapaan.

Siipolan musiikintekoprosessi lähtee liikkeelle aiheesta ja tunnelmasta. Sen jälkeen sanat ohjaavat vahvasti biisin tekemistä. Paskana tuo esille uutta Saraa. Biisiä on lähdetty tekemään hyvällä fiiliksellä, eikä liikaa ole mietitty muiden odotuksia. Heti alusta lähtien Siipola tiesi, että UMK-kappaleen nimeksi tulee Paskana. Biisintekoprosessi ei kuitenkaan ollut niin suoraviivainen. Studiosession aikana yritettiin jopa kuuden eri kappaleen tekemistä, mutta lopulta palattiin aina alkuperäiseen. Kun äänitysaika oli lopuillaan tajuttiin, ettei biisin nimeä Paskana sanottu missään vaiheessa biisin aikana. Siipola kävi siis lopulta omien sanojensa mukaan “läpällä” huutamassa biisissä kuultavan “Mä oon paskana” mikrofoniin, ja niin se sitten jäi osaksi kappaletta.

Vastaanotto kappaleen julkaisun jälkeen on ollut positiivinen. Paskana on noussut Spotifyn Suomen Top 50 -listan kärkikahinoihin samantien. Siipolan Instagramin yksityisviestiosio on täyttynyt viesteistä. Hän kertoo, että ensimmäinen vuorokausi kappaleen julkaisun jälkeen viestejä tuli enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Omalla Tiktok-tilillään Siipola on reagoinut viisufanien tekemiin reaktiovideoihin. Myös Suomen ulkopuolella reaktiot ovat olleet positiivisia. Siipolan mielestä on mahtavaa, että biisin tunne välittyy, vaikkei kieltä ymmärtäisikään.

UMK-keväälle Siipola ei ole asettanut liikaa odotuksia. Hän toivoo mieluummin yllättyvänsä positiivisesti kuin tippuvansa korkealta. Eritoten hän toivoo, että monet ihmiset, joille hän on ollut tuntematon, tulevat löytämään hänen musiikkinsa. Muita UMK-artisteja Siipola kuvailee mukaviksi, mahtaviksi ja lahjakkaiksi. Hän tuntee ylpeyttä kuuluessaan tällaiseen porukkaan. Lavashowstaan Siipola ei paljasta vielä liikaa, mutta kertoo, että biisille ja sen sanomalle tullaan antamaan tilaa. Ei mitään ylimääräistä.

Haastattelu ja teksti: Niina Kruus

Kuva: Nelli Kenttä / Yle