Uuden Musiikin Kilpailussa 10. helmikuuta 2024 nähdään seitsemän esiintyjää, joista yksi on Sara Siipola kappaleellaan Paskana. Voittaja edustaa Suomea Eurosivision-laulukilpailussa Ruotsin Mälmössa.

Sara Siipola oli minulle ennestään lähes tuntematon artisti. Kappaleen nimi Paskana sai pohtimaan, mitähän sieltä on luvassa. Yllätys oli kuitenkin positiivinen. Kappale antaa voimaa siinä, että se antaa kuulijalle luvan olla rikki. Siipolalla on matala ääni, joka sopii kappaleen teemaan.

Pidin kappaleen alkusoitosta ja sama tunne vahvistui ensimmäisten sanojen myötä. Missään vaiheessa keskittyminen ei lopahtanut, vaan kappale piti hyvin kuulijan mukana. Kappale ei myöskään lähde toistamaan itseään liikaa.

Jokaisella on elämässään varmasti ollut hetkiä, kun on aivan rikki ja poikki. Kertosäkeen sanoitukset osuvat etenkin jos kuunnellessa on vastaava olo. Kaikki UMK:n kappaleet on julkaistu Yle Areenassa, josta löytyy myös jokaisen biisin takaa tarina. Mikko Koivunen on tuottaja ja yksi kappaleen tekijöistä. Hän kuvaili kappaleen tarinaa hyvin: “Sulla on just käynyt hirvein asia sun elämässä ja autot kehtaa silti ajaa siinä, että miten kehtaa?”, tuo kuvaus osuu täysin kertosäkeeseen.

Pohdin, pärjäisikö kappale kuitenkaan Euroviisuissa. Rehellinen mielipiteeni on, että ei. Kilpailussa on usein monia balladeja ja Paskana luultavasti hukkuisi muiden joukkoon. Vaikka kappale on jo saanut suosiota, en usko, että voittoa irtoaa myöskään UMK:sta. UMK:ssa on mukana myös menevempiä biisejä, ja uskon kansan haluavan sellaisen edustamaan Suomea. Sanoisin, että kappale tulee kuitenkin menestymään kilpailujen ulkopuolella.

Siipola kertoi MTV Uutisten haastattelussa, että live-esityksessä ei tule olemaan mitään ylimääräistä. Esitys tulee olemaan suuri, mutta pelkistetty. Kappaleen sanomalle annetaan tilaa, mikä on mielestäni hyvä asia. Innolla odotan, millainen lavashow on luvassa ja miten tämä kokonaisuus tulee menestymään kilpailussa.

Etusivun kuva: Nelli Kenttä/Yle