Kuva: Melina Mäkelä
Kuva: Melina Mäkelä

Nostalgisen historian aikahypyn tarjoama radio- ja tv-museo Mastola sijaitsee Lahden Radiomäellä. Museo on loistanut kävijöille olemassaolollaan jo vuodesta 1998 ja sen jälkeen sitä on modernisoitu ja remontoitu säilyttäen kävijälle kuitenkin historiallisen aikahypyn. 

Mastolassa tunnelma oli isänpäivä sunnuntaina eloisa. Oli selkeästi huomattavissa, että ihmiset ovat nyt uskaltautuneet rohkeammin vierailemaan ja viettämään aikaa. 

Kävijämäärät ovat ehdottomasti nousseet lähiaikoina. Erilaisia näyttelyitä Mastolassa nähdään vähän väliä, kerrotaan Mastolan info-pisteeltä.

Kuva: Melina Mäkelä

Mukaansatempaavaa ajanvietettä museovierailulta löytyy kaikenikäisille. Voit ottaa itsestäsi kuvan radiomaston huipulla, kokeilla oman tv-ohjelman tekemistä Chromakey-studiossa. Myös maskeerauspiste löytyy puvustamonäyttelyn puolelta. Medialukutaitoa taas voi vauvasta vaariin harjoittaa mediakasvatuspisteellä.

Lisäksi ensimmäisestä kerroksesta maan tasalta ja auditoriosta löytyy valkokankaalta katsottava näyttely, josta ei jää epäselväksi, mikä on Lahden suurasema ja miten, sekä miksi se aikoinaan päätettiin rakentaa juuri Lahteen.

Näyttelykerroksessa sijaitsee myös Radioamatööriasema OH3R. Museossa on myös kuunneltavissa kaikenlaisia radio-ohjelmia sekä katsottavissa tv-ohjelmia eri aikakausilta.

Elävässä huoneessa voi äimistellä, millaisia medialaitteita kodeissa on eri vuosikymmenien aikana käytetty. Kuva: Melina Mäkelä
Mediatunnelissa voi ihmetellä yleisön suosikkiohjelmia aiemmilta vuosikymmeniltä. Kuva: Melina Mäkelä

Mastolassa seikkailla voi ympäri viikon niin arkena kuin viikonloppunakin. Kulttuurivierailut ja erilaisten yritysten vierailut ovat myös erittäin suosittuja museossa. Mastolassa voit myös ryhmänä ostaa katsojana virallisen oppaan opastuksen näyttelyiden halki tai kummastella aineettomien oppaiden Rouva Nostalgian, Tellun ja tekniikkaopas Hertsin kanssa.

Rouva Nostalgia on aineettomana oppaana mukanasi näyttelyssä. Kuva: Melina Mäkelä
Chromakey-studiossa oman tv-ohjelman tekoon saa hyvän ensipuraisun. Kuva: Melina Mäkelä
1892 -vuoden pöytäpuhelin on nostettu esille kauniine yksityiskohtineen. Kuva: Melina Mäkelä

Mastola:
https://www.lahdenmastola.fi / Radiomäenkatu 37, 15100 Lahti

Teksti ja kuvat: Melina Mäkelä