Annantalon Taideneuvola muuttui huhtikuisena maanantaina perhosdiscoksi, kun pienet taitelijat tekivät vanhempiensa avustuksilla siivet selkäänsä, ja lopuksi tanssivat tilaisuutta varten luodun musiikin tahtiin. Siivet pääsevät monella jatkokäyttöön lähestyvän vapun juhlahumussa.

Annantalon taideluokka kylpee väreissä: pinkkiä, mustaa, sähkönsinistä, keltaista, oranssia, lilaa, punaista ja vihreää. Lapset pujottavat nämä väri-ihanuudet selkäänsä – tyllikankaat taittuvat perhosten siiviksi.

Pilvi 4v. kuuntelee äitinsä Suvi Tiaisen sylissä Anne Rossi-Horton ohjeita siitä, kuinka tylli taipuu siiviksi. Pilvin pikkusisar kantokopassa on kuukauden ikäinen. Neljän lapsen äiti Suvi on taideneuvolan vakikävijöitä vuosien ajan. Taustalla toinen ohjaaja Elina Rantasuo.

Anne Rossi-Horton vetämä Taideneuvola on tarkoitettu 3-6 -vuotiaille kotihoidossa oleville lapsille ja heidän huoltajillensa. Joka maanantai kokoontuvassa taidepajassa tehdään aina uudesta aiheesta ja materiaalista teeman mukainen työ. Tänään paikalla on myös toinen ohjaaja, Elina Rantasuo. Hän esittää lapsille lyhyen maalauksena toteutetun animaation, johdatuksen päivän hyönteisteemaan, perhosiin.

Aluksi piirretään suunnitelma omista siivistä. Johannes Vikman opastaa tytärtään Saimia, 3, ja Aili Sihvo (oikealla) tytärtään Oliviaa, 4. Inspiraationa on kuvia oikeista perhoslajeista.

Tanssiharjoitukset jo laivalla

Olivia, 4, on tullut äitinsä Aili Sihvon kanssa suoraan laivaristeilyltä Annantalolle. Taideneuvolaa ei voi jättää väliin tänäkään maanantaina! Olivia valitsee perhosen siiviksi kahta eri pinkin sävyä, lempivärinsä mukaan. Perhosteema oli odotettu: Olivia on pukeutunut teeman mukaisesti perhosmekkoon. Tanssiliikkeitä hän on harjoitellut jo risteilylaivan discossa.

– Vanhempana tykkään ihan hirveän paljon tällaisesta toiminnasta. Täältä saa uusia ideoita ja on ihanasti välineitä ja erilainen tunnelma, kun paikalla on muitakin lapsia. Olivia on selkeästi pienestä pitäen tykännyt taiteluista, Aili kertoo.

Olivia kertoo maalaavansa kotona mielellään vesiväreillä. Tänään siipien teko oli myös hyvin kivaa: – Laitan tämän asun vappuna kaverini Ainon synttäreille.

Olivia nimesi perhoslajinsa pinkiksi röyhelösiiveksi. Myös oma pehmolelu sai pienemmät pinkit röyhelösiivet.

Jalalla koreasti, siivillä liitäen

Siipien lisäksi päähän tehdään vielä sulkakoristeiset sarvipannat. Sitten kaikki ovatkin valmiina loppuhuipennukseen; perhosdisco voi alkaa! Musiikiksi tanssijoille on luotu ihan tätä hetkeä varten oma perhosmainen musiikki. Sen on tehnyt Antti Vuornos. Lapsilla riittää riemua ja musiikki saa aikuisetkin liikekannalle.

Ja mitä seuraavana maanantaina tapahtuukaan? Ohjaaja Anne paljastaa, että kevään viimeisellä kerralla tehdään pihapuihin uusia asukkaita, hahmoja, jotka kiinnitetään pihan puihin. Lisää väriä elämään – tai ainakin pihalle.

Timantit ovat tytön parhaita kavereita. Sen tietävät myös Pilvi (vasemmalla) ja Olivia, jotka valitsevat kauneimmat yksilöt siipiensä koristeiksi.

Lasten ja nuorten taidekeskus Annantalo sijaitsee Helsingin keskustassa, Kampissa. Lue lisää monipuolisesta ja suurilta osin ilmaisesta toiminnasta: annantalo.fi.

Teksti ja kuvat: MARJU HULTTINEN