Aktiivisen penkkiurheilijan on vaikea pysyä nykyään perässä, mistä niitä omia lempiurheilusarjoja pystyy seuraamaan. Suoratoistopalveluita on monia ja niitä täytyy todennäköisesti olla useita, jotta näkee kaikki haluamansa sarjat. Esimerkiksi, jos haluaa seurata Jääkiekon Mestistä ja NHL:llää, täytyy olla kaksi eri maksukanavaa, C More Sport ja Elisa Viihde Viaplay Total. Vaikeaa ja ennen kaikkea kallista.

Useat penkkiurheilijat kuitenkin seuraavat useampaa urheilulajia, joten maksukanavia kertyy entisestään. Jääkiekkoa löytyy C Morelta ja Viaplaysta, Jalkapalloa C Moresta, Viaplaysta ja Ruutu + -palvelusta, NBA-koripalloa löytyy Ruutu +:sta ja Formulat näkee Viaplaysta. 

Penkkiurheilijan haasteena ei ole ainoastaan valita oikeita kanavia, vaan myös kanavapaketin laajuus. Suurin osa jääkiekosta näkyy tällä hetkellä C Morella, mutta jos C Morelta haluaa pelkästään urheilun, voi valita vaihtoehdon C More Sport. Pakettiin ei kuitenkaan kuulu SM-liigaa. Kun liigakausi on käynnissä, sen seuraamiseen löytyy erillinen liigapassi, joka kustantaa 29,90€ hintaisen Sport-tilauksen lisäksi toiset 29,95€. Kaikki C Moren tarjottavat voi kuitenkin saada tilaamalla C More Total + -paketin hintaan 44,95€. Liigapassissa ei ole siis taloudellisesti järkeä, ellet sitten aio seurata pelkästään SM-liigaa.

Paljon on ollut puhetta palvelusta, josta voisi poimia vaikka kymmenen lempiliigaa suoratoistopalvelusta riippumatta. Tämä maksaisi esimerkiksi 50-60 euroa kuussa. Useaan kertaan Suomen parhaaksi podcastiksi valitun Urheilucastin juontaja, urheilutoimittaja Esko Seppänen on puhunut ratkaisun puolesta. Urheilufanit saisivat koota itselleen sopivan paketin, jossa olisi kaikki sarjat kätevästi yhdessä paikassa.
Ratkaisu ei kuitenkaan ole realistinen. Nykyinen kilpailutilanne, jossa kanavat haalivat lisenssejä ja rahastavat katsojaa, tuottaa enemmän rahaa. “Mallihan on niin kauan mahdoton, kun markkinatalous määrää.” Esko Seppänenkin toteaa.

Kuvat ja teksti: Elina Castrén