Perinteinen komisario Palmu saapuu taas pian valkokankaille. Monet voivat olla jo periaatteesta sitä vastaan. Uudesta leffasta saattaa kuitenkin tulla myös hyvällä tavalla muistettava, ainakin sille on annettava tilaisuus vakuuttaa meidät.

Komisario Palmu -hahmon luoja kirjailija Mika Waltari eli vuosina 1908-1979 (kuva: wikipedia)

Tammikuun puolen välin tienoilla monet kulttuuriuutisnälkäiset kansalaiset yllättyivät. Tämä reagointi johtui siitä, että legendaarinen komisario Palmu tekee paluun kohta taas elokuvateattereihin. Ohjaajana on kansainvälisesti menestynyt Renny Harlin. 

Nyt siis on tulossa uusi elokuva Palmusta. Monissa katsojissa ensireaktio tämän uutisen jälkeen oli varmasti yllätys ja ehkä myös jonkinlainen järkytys. Ymmärrän tavallaan sen, sillä monille kolme ensimmäistä Palmu-elokuvaa on hyvin läheisiä, jopa rakkaita.

Itse näen uudessa Palmussa paljon hyvää. Tällä hetkellä tiedämme vain ohjaajan nimen ja alustavan julkaisuajankohdan. Nyt julkaistun uutisen mukaan elokuvan pitäisi saapua elokuvateattereihin vuonna 2023. 

Tässä ajassa elokuvien tekninen tekeminen on aivan eri tasolla kuin noin 60 vuotta sitten, kun Palmu-leffat tehtiin. Palmut ovat kaiken muun lisäksi tunnettuja komeasta ja monipuolisesta Helsinki-kuvauksesta. Nykyään pääkaupunkimme voidaan kuvata kehittyneen kamerakaluston ansiosta vieläkin paremmin .


Ohjaaja Matti Kassilan tuotannossa näyttelijä Joel Rinteen ja komisario Palmun osuutta on pohdittu jopa alan kirjallisuudessa. (Kuva: Creative Commons)

Palmu on kirjailija Mika Waltarin luoma hahmo. Matti Kassila ohjasi Waltarin tekstien perusteella 1960-luvulla kolme Palmu-elokuvaa. Näiden lisäksi Kassila teki tämän trion jatkoksi myös neljännen elokuvan ilman Waltaria. Tämän tähän asti viimeisen leffan monet katsojista haluavat unohtaa sen vuoksi, kun siinä ei ole Waltaria käsikirjoittajien joukossa.

Tulevan Palmu- elokuvan valmistusprosessi on varmasti suurennuslasin alla valmistumiseen asti. Monista muistakin vanhoista pidetyistä elokuvista on tehty vuosien varrella uusia versioita. Monet niistä ovat olleet onnistuneita. Toki ne uudet versiot ovat erilaisia kuin alkuperäiset elokuvat. Olisi outoa tehdä aivan samanlainen kuin alkuperäinen.

Tässä vaiheessa on myös hyvä hengähtää hetki. Sillä Palmujen kohdalla ei olla tekemässä mistään jo tehdystä elokuvasta uutta versiota. Kyseessä on ennen julkaisematon, kirjailija Mika Waltarin käsikirjoitus. Ollaan siis kaikin puolin uuden Palmun äärellä.

Jos nyt lähtökohtaisesti hyväksytään tämä uutinen härkäviikkojen ilona ja korona-ajan riemuna, niin tokihan se herättää kysymyksiä. Varmasti yksi mielenkiintoisimmista pohdinnoista on,kuka tekee Palmun roolin.

Tähänastisissa elokuvissa roolin teki näyttelijäsuvun vesa Joel Rinne. Näyttelijä Rinne ei ollut kuitenkaan ainoa vaihtoehto. Ohjaaja Kassila on kertonut, että hän pohti rooliin myös Aku Korhosta ja Tauno Paloa. Palmu olisi saapunut silloin ehkä hyvinkin erilaisena hahmona elokuvakankaalle, mikäli hänen pukunsa alla olisi silloin pelannut Rinteen sijaan joko Korhonen tai Palo.

Pitkään kirjailija Waltarin perikunta ei antanut teatterille lupaa tehdä Palmusta näyttämösovituksia. Vasta viime vuosina Palmu on astellut elävänä estraadeille. Waltarin tytär Satu Elstelä oli järkkymätön kannassaan, että Palmua ei päästetä teattereihin. 

Kirjailija Satu Elstelä, omaa sukua Waltari, kuoli vuonna 2014. Tämän jälkeen Mika Waltarin perikunnan kanta muuttui ja lupa teattereille heltisi. Tämän ryhmän ulospäin näkyvin ihminen on ollut teatteriohjaaja Joel Elstelä. Hän on Satu Elstelän poika, siis Mika Waltarin tyttären poika. Ohjaaja Elstelä on itse ollut mukana tekemässä monia näistä teatteriesityksistä. Hän on mukana myös käsikirjoittamassa tulevan elokuvan käsikirjoitusta.

Itse olen nähnyt näistä viime vuosien Palmu-teatteriesityksistä muistaakseni kolme. Kaksi Helsingissä ja yhden Tampereella. Näissä sovituksissa nimiroolissa ovat olleet Mikko Kivinen, Kari Väänänen ja Esko Roine. Kaikki kokeneita ja tunnettuja ammatissaan. Jokainen heistä teki omannäköisensä, mutta oikein toimivan Palmun.

Omalla kokemuksellani voin teatteri Palmujen jälkeen todeta, että kyllä Palmu voi olla hyvin toimiva, vaikka pääroolissa ei olisikaan Joel Rinne. Ehkä pieni naksautus pitää omissa aivoituksissa tehdä alussa, ikään kuin antaa lupa nauttia tällaisesta taiteesta.

Kuka sitten sopisi tulevan elokuvan komisarion rooliin? Varmasti moni, mutta itselleni tuli nopeasti mieleen kolmen hienon näyttelijän lista. He ovat Hannu-Pekka Björkman, Matti Onnismaa ja Carl-Kristian Rundman. Useita muita rooliin sopivia näyttelijöitä tulee mieleeni, mutta tämä kolmikko saapui ensimmäisenä pohdintoihini. Ja näistä kolmesta esimerkistä jokainen tekisi varmasti eri lailla hyvän murhatutkijan verkkokalvoillemme.

Ohjaajalla ja muulla tulevan elokuvan tuotantoryhmällä on ongelma niin päin, että kuka hyvistä vaihtoehdoista leffan nimihenkilöksi palkataan. Parempi näin päin kuin se, että ei olisi hyviä vaihtoehtoja lain.

Mielenkiinnolla jään odottamaan tulevaa valkokangasteosta. Tosin ihan vielä en lähde jonottamaan leffateatterille.

Annetaan siis mahdollisuus tulevalle elokuvalle. Ei ammuta sitä. Sehän olisi harkittu rikos. Ja kuten Palmu sen jo sanoi: “murha on aina murha”.


Lauri Koivisto

Artikkelikuva: Creative Commons