Heikki Salolla on takanaan pitkä ura.

– Muusikon elämä ei ole pelkkää viinin juontia ja laulua. Joskus se on myös ruusuilla tanssimista, toteaa ironisesti muusikko ja lauluntekijä Heikki Salo.

Muun muassa Miljoonasade-yhtyeen solistina tunnetulla Salolla on takanaan vuosikymmenten mittainen ura, joka pitää sisällään musiikin lisäksi esimerkiksi kirjoittamista. Salo sanookin, että luodakseen uraa muusikkona, täytyy olla valmis tekemään myös paljon muutakin.

– Pitää olla riskinottokykyä, kärsivällisyyttä, mielikuvitusta ja ennakkoluulottomuutta. Jos menee laput silmillä ja suostuu tekemään vaan yhtä asiaa, niin sitä kapeampi se näkymä siinä edessä on. Jos miettii sitä, miten minäkin olen itseni elättänyt, niin en pelkästään soittamalla, vaan myös kirjoittamalla.

Salon repertuaarista löytyykin muun muassa kirjoja ja näytelmiä. Viimeksi työn alla on ollut musikaali. Freelancerina työskentelevälle muusikolle vaihtelevat projektit ovatkin tärkeä tapa tienata elantoa.

– Muusikon ammatti on aika vapaa ammatti. Olen ollut palkkatöissä viimeksi vuonna 1985, ja uskon etten varmaan enää soveltuisikaan “kahdeksasta neljään”-palkkatyöhön. Vapaus on toisaalta etu, mutta myös huono juttu. Meikäläinenkin kun on freelancer, niin kuukausipalkkaa ei tule mistään. Täytyy tavallaan luoda koko ajan se oma työpaikkansa uudelleen, Salo pohtii.

Heikki Salo on myös kokenut lauluntekijä, ja hän on sanoittanut paljon laulutekstejä myös muille muusikoille. 

– Kun on lauluntekijä, eikä pelkästään muusikko, niin koen tämän itse niin, että saan tuoda omia ajatuksiani esille ja pystyn toteuttamaan itseäni. 

Erilaiset tekstit toimivatkin eräänlaisena alkusysäyksenä Salon musiikkiuralle. 

– Silloin 1970-luvun alussa, kun olin nuori, niin rupesin vaan tekemään biisejä. Ihan aluksi kiinnosti kirjallisuus ja tekstit, luin todella paljon koko lapsuuteni ja nuoruuteni ajan. Sitten velipoika tyrkkäsi käteeni kitaran. Se oli sillä tavalla aika hedelmällistä aikaa. Silloin oli tullut Dave Lindholmilta, Hectorilta ja Juice Leskiseltä ensimmäiset suomenkieliset rocklevyt, ja minä nuorena ja innokkaana kaverina päätin, että minäkin alan tekemään omia biisejä. 

Salon ja Miljoonasateen taival alkoi harrastuksesta 

Harrastuksena alkanut laulujen tekeminen muuttui ammatiksi kuin varkain.

– Luin ylioppilaaksi ja menin Jyväskylän yliopistoon. Siinä opiskelujen puolivälissä tämä musiikkiharrastus nousikin sitten niin, että me päästiin bändin kanssa levyttämään, ja siitä tulikin työ. 

Miljoonasade on konsertoinut hiljalleen yhdessä sinfoniaorkestereiden kanssa. Jatkoa tälle on vielä luvassa, ja Salon toiveissa onkin tehdä uusia juttuja musiikin saralla.

– Kyllä haaveeni ovat sellaisia, että pystyisi tekemään vielä lisää niin hyvää musiikkia että olisi kiva esiintyä jengille. Minähän alan olemaan jo aika vanha, että paljon asioita on jo saavutettu. Tällaisessa tilanteessa sitä alkaa sitten haaveilemaan, että tekisi sen elämänsä parhaan biisin.  

Heikki Salo Miljoonasateen ”Hulttiot Grillaa!”-striimikeikalla kesällä 2020.

Muusikko ei voi aina elää varman päälle

Elämä musiikin parissa on täynnä epävarmuustekijöitä, ja aikatauluista tulee pitää kiinni. Salo muistelee, että sopi aikanaan kalastusreissun Lappiin veljensä kanssa puolitoista vuotta eteenpäin kyseisestä hetkestä, sillä kalenterista löytyi vapaa-aikaa vasta tuolloin. Salon palkkatyössä oleva veli kummasteli aikaista tiedustelua kalastusreissun suhteen.

Muusikon ammattia kaavaileville Salo antaa kullanarvoisen vinkin.

– Elämänhallintakykyä pitää olla, ja pitää tietää, mitä tekee. Pitää olla kykyä luoda päämääriä ja toteuttaa niitä. Sellainen pärjää, joka uskaltaa laittaa katiskan joka lahteen, koska aina jossakin katiskassa on sitä kalaa