Stubb vai Haavisto? Kävimme Espoon Westendissä ja Helsingin Kalliossa kysymässä kansalaisten mielikuvia presidenttiehdokkaista.

Ylihuomenna käydään presidentinvaalien toinen kierros, jolloin selviää, kummasta ehdokkaasta tulee Suomen uusi tasavallan presidentti. Luvassa on jännittävä taisto, sillä ensimmäisellä kierroksella Alexander Stubbin ja Pekka Haaviston ääniero oli vain 1,4 prosenttia.

Eniten kannatusta Stubb sai Länsirannikolla keräten Korsnäsissä jopa 60,2 prosenttia äänistä. Haaviston korkeimmat kannatusluvut tulivat Ahvenanmaalta, missä häntä äänesti 50,4 prosenttia asukkaista. Yleisesti Haavistoa äänestettiin eniten kaupungeissa ja hän olikin suosituin ehdokas esimerkiksi Helsingissä, Turussa, Tampereella ja Oulussa. Stubbin suurin kannatus taas keskittyi etenkin taajama-alueille hänen saadessa eniten ääniä esimerkiksi Espoossa, Vantaalla ja Lahdessa.

Pääkaupunkiseudulla Haavistoa äänestettiin eniten Kallion kaupunginosassa Helsingissä ja Stubbia Espoon Westendissä. Kaupunkikanava lähti alueille selvittämään, vaikuttaako asuinalue ihmisten mielikuviin ehdokkaista.

”Stubb on urheilullinen ja poikamainen, Haavisto syvempiin kansanriveihin vetoava.” KUVA: Iida Laaksonen
Westend tunnetaan hienostoalueena, jossa asuu erityisesti varakkaita lapsiperheitä. KUVA: Kiira Kemppainen

Westendissä merenrannalla siintävät modernit ja avarat talot, joiden pihoilla on parkissa kalliita autoja. Kysyessämme asukkaiden mielikuvia Stubbista, suurin osa otti esiin ulkopoliittisen kokemuksen ja hyvän kielitaidon. Haastateltavat olivat myös sitä mieltä, että Stubb on Haavistoa empaattisempi ja helpommin lähestyttävä. Hänen vahvuuksiksiin lueteltiin taitavat keskustelutaidot ja esiintyminen. Stubbia luonnehdittiin myös urheilulliseksi, energiseksi ja poikamaiseksi persoonaksi, joka ei elä pilvilinnoissa vaan pitää jalat tukevasti maassa. 

Anne aikoo äänestää Stubbia, koska hänen mukaansa Stubb puhuu viisaasti ja pitää jalat maassa. Haavisto ei herätä Annessa suurta mielipidettä, eikä innosta häntä. KUVA: Iida Laaksonen

KUVA: Kiira Kemppainen

Haavistossa ihmisiä mietitytti liiallinen rauhallisuus ja varovaisuus, mikä sai osalle mielikuvan siitä, että Haavisto olisi presidenttinä liian “hissukka.” Muutamaa haastateltavaa huolestutti myös hänen seksuaalisen suuntautumisensa ja sen vaikutus ulkomaanvierailuihin. Monet olivat kuitenkin sitä mieltä, että Haaviston pitkä kokemus politiikasta on positiivinen asia. 

Sakarin mielestä Stubb vaikuttaa tiedemieheltä ja tutkijalta. Haavistoa hän kommentoi humaaniksi filosofiksi. KUVA: Iida Laaksonen
Urbaanista Kalliosta löytyy runsaasti Haaviston kannattajia. KUVA: Kiira Kemppainen

Kalliota pidetään rentona ja boheemina nuorten aikuisten ja opiskelijoiden asuttamana kaupunginosana, jossa vintagekaupat kukoistavat. Alueella haastattelemiemme kansalaisten mielikuvat ehdokkaista olivatkin varsin erilaisia kuin Westendissä. Monien mielikuva Stubbista ei ollut lainkaan yhtä positiivinen ja puheissa toistui erityisesti ehdokkaan porvarillisuus ja ylemmän keskiluokan asioiden ajaminen. Stubbia kuvailtiin myös elitistiseksi ja omahyväiseksi urapoliitikoksi, jota ei tavallisten ihmisten asiat kiinnosta. Hän sai toisaalta myös positiivista palautetta luontevasta ulosannistaan. 

Nykyisen hallituksen tekemiä leikkauksia esimerkiksi sosiaaliturvaan on pidetty eriarvoistavina. Presidentinvaalin toisella kierroksella kilpaillaan ennen kaikkea ensimmäisellä kierroksella Jussi Halla-ahoa ja Olli Rehniä äänestäneiden kansalaisten äänistä. Kuvassa Hurstin leipäjono Helsinginkadulla Kalliossa. KUVA: Kiira Kemppainen

Toisin kuin Westendissä, Kalliossa kohtaamamme ihmiset pitivät Haavistoa ehdokkaista sympaattisempana ja empaattisempana. Haaviston koettiin myös olevan Stubbia enemmän kiinnostunut koko kansan edusta. Monet haastateltavat mainitsivat Haavistolla olevan vakuuttavampi ura niiden arvojen parissa, joita he itse pitävät tärkeinä. Nimettyjä arvoja olivat esimerkiksi ympäristö, ihmisoikeudet ja rauhan edistäminen. Ehdokkaista kumpaakin kuvailtiin Kalliossa päättäväisiksi.

KUVA: Kiira Kemppainen

Kysyimme vielä Jodel-viestipalvelussa ihmisten mielikuvia ehdokkaista anonyymisti. Arvatenkin vastaukset olivat suorasanaisempia kuin mitä kuulimme kansalaisilta kasvotusten. Jodelissa Stubbia kuvailtiin esimerkiksi lipeväksi liittymäkauppiaaksi, joka kielitaidollaan ja hymyllään onnistuu helposti tekemään kaupat. Hänestä tuli vastaajille mieleen myös koulukiusaaja ja internetissä laajalle levinnyt juustohöylä-meemi. Haavistosta mielikuvia herätti erityisesti hänen homoseksuaalisuutensa ja menneisyydessä tehdyt virheet. Hänen myös uskottiin esimerkiksi kuuntelevan aina iltaisin iskelmää.

Stubbia kuvailtiin Jodelissa lipeväksi liittymäkauppiaaksi. KUVA: Iida Laaksonen
KUVA: Iida Laaksonen

Kuvat ja teksti: Iida Laaksonen ja Kiira Kemppainen