Sini Sabotagen (Sini-Maria Makkonen) kappale Kuori mua on monen UMK-fanin ennakkosuosikki tänä keväänä. Kohta nähdään, päätyykö biisi Suomen euroviisuedustajaksi, kuten artisti itse toivoo. Samoin tietenkin fanit ovat tulevana lauantaina peukalot pystyssä Sabotagen puolesta. Sini on seurannut Euroviisuja lapsesta saakka, ja nyt on hänen aikansa nousta itse UMK-lavalle. 

Sabotage kertoo, että idea UMK:uun osallistumisesta syntyi puoliksi sattumalta muutaman ystävyksen illanistujaisissa. Kuori mua oli beatina Sabotagen koneella, ja hän laittoi sen sieltä soimaan. Artistin ystävä Wilma alkoi hyräillä kappaletta, jolloin tuli mieleen, pitäisikö osallistua UMK:uun. Myös Sonny-ystävä oli mukana tuuppimassa Sabotagea kohti kisalavaa. Ihan suorilta jaloilta esiintyjä ei kuitenkaan ollut valmis, vaan tarvittiin harkinta-aikaa. Pari viikkoa ennen haun päättymistä hän päätti osallistua, sillä hän arveli, että osallistumattomuus kaduttaisi myöhemmin rankasti.

Idea kilpailukappaleen sanoitukseen tuli niin ikään aiemmin mainituilta ystäviltä samoissa illanistujaisissa. Heidän mukaansa Sabotagessa on niin paljon eri puolia, että häneen sopii ajatus kerroksittain kuorimisesta. Laulaja itse sanoo, ettei välttämättä olisi edes tullut ajatelleeksi kerroksellisuuttaan, mutta ystävien puheista hän sen ymmärsi, ja palaset biisin suhteen alkoivat loksahdella paikoilleen vähän kuin itsestään. 

Faniensa onneksi päätyi siihen tulokseen, että kilpailuun on osallistuttava. Ennen päätöstä hän oli näet miettinyt, haluaako enää edes jatkaa musiikin tekemistä, mutta UMK toi hänelle uutta virtaa koneistoon. UMK houkutti, koska siinä saa yhdistää musiikin ja visuaalisuuden, mikä taas tavallisista biisijulkaisuista yleensä puuttuu. Yhtenä osallistumisen ratkaisevana asiana siis oli shown tekeminen.

Mikä sitten sai Sabotagen miettimään mahdollista lopettamista? Keikkailun lisäksi hän on tehnyt omaa podcastia ja osallistunut tv-realityihin Sometähtien sinkkuelämää ja Olen Julkkis… Päästäkää Minut Pois! Kaikki palaute, niin negatiivinen kuin positiivinenkin, sai Sabotagen miettimään, kuka hän on ja mitä hän yleisölle tarjoaa. Koronakeväänä -20 julkaistiin hänen uusi levynsä, mutta keikat piti perua, eikä tukia tullut mistään. Kaikki tämä oli johtaa siihen, että musiikin tekeminen hänen osaltaan loppuisi. 

Yleisöltä tuli paljon positiivista palautetta, kun se sai tutustua Sabotagen herkempään puoleen tv:ssa ja podcastissa. Tämä sai hänet ymmärtämään, että me kaikki olemme vain ihmisiä, eikä tarvitse olla kova ja cool ollakseen uskottava artisti. Osin myös Käärijän innoittamana Sabotage uskaltaa nyt osallistua UMK:uun, koska hän huomasi, että myös suomenkielinen musiikki ja vieläpä rap voi menestyä Euroviisuissa. Erilaisuus onkin etu!

Teksti: Joaniina Ketomäki
Haastattelu: Jasmin Mikkilä
Kuva: Yle / Nelli Kenttä