Suljettu liiga, se jokakautinen puheen aihe. Pääseekö liiga kahleistaan?

Lätkä lentää! by SaiPa, tätä laulua ei ole usein voiton kunniaksi Kisapuiston kaiuttimista soitettu tällä kaudella. Yleisömäärät lappeenrantalaisilla ovat tippuneet kauden mittaan kuin syyslehdet talven alkaessa. Mikä tähän on johtanut?

Tähän vastausta etsiessä tulet törmäämään kahteen näkökulmaan. Ensimmäisenä se tärkein, yleisö eli kuluttajat. Jos kaivaisin repustani mikrofonin ja jalkautuisin kaduille kysymään ihmisiltä mielipidettä Liigan avaamisesta, vastaus kyllä kajahtaisi mikkiini ennen virkkeen loppumista. 

Tämä ei ole mikään ihme.

Suljettu Liiga luisuu pikkuhiljaa kohti tuomionpäivää ja vie mukanaan kaiken sen työn mitä kotimainen jääkiekko on sen eteen tehnyt. Jääkiekko on kilpalaji, missä pitäisi pelata oman seuran tulevaisuudesta aivan loppukierroksille saakka. Näin ei ole ollut sitten kauden 2012-2013 jälkeen.

Kuvituskuva

Kukaan häntäpään joukkuetta kannattava ihminen ei halua, eikä jaksa todistaa joka kautista tammikuun poistomyyntejä. Koska jo silloin pyyhe on heitetty kehään. Toisin jos miettisimme, että näiden poistomyyntien sijaan jokainen joukkue haluaisi pitää mahdollisimman hyvän kokoonpanon aivan loppuun saakka. Näin ollen kärkikastin, ja häntäpään joukkueiden kannattajat tietäisivät, että panosta riittää loppuun saakka. Pelaat sitten mestaruudesta tai sarjapaikasta niin tällä tavalla pidämme kilpailun tasoa yllä. Se jos jokin palvelee yleisöä ja kassaa. Ne jotka ovat joutuneet pelaamaan karsintoja säilyttääkseen sarjapaikkansa, ovat usein saaneet nostettua urheilullista tasoaan seuraavalle kaudelle. Nykyjärjestelmällä sarjan pohjajoukkueet joutuvat läpsyttelemään loppukauden pihapeli tyyliin, kun parhaat pelaajat on myyty ja panosta ei enää ole. Tässä kohtaa moni näiden joukkueiden kannattaja kiroaa sitä kun kausikorttiin upposi ulkomaanmatkan verran rahaa.

Sitten se toinen näkökulma.

Tästä meille vastaa se kaiken paha ja alku, eli Liiga.

En missään nimessä ole tässä kirjoituksessa keskittymässä sarjamme ja sen johtoportaan haukkumiseen, vaan yritän saada vastausta sille miksi olemme päätyneet suljettuun liigaan. Sarja koostuu nyt 15 joukkueesta. Määrä olisi hyvä jos hissi kävisi molempiin suuntiin, mutta suljettuna se on liikaa. Mitä Liigan avaaminen vaatisi? Aluksi tarvittaisiin avointa keskustelua Mestiksen ja Liigan välillä. Tietenkin suurin huolenaihe on raha. Onko Mestis-seuroilla varaa kuuluisaan liigalisenssiin? Tähänkin voisi vastata maalaisjärjellä kyllä, jos Liiga olisi auki. Koska tämä tietäisi kilpailullisen tason nostetta Mestiksessä, niin kuka siellä ei haluaisi pelata noususta pääsarjaan. Tätä kauden mittaista trilleriä ihmiset tulisivat mielellään seuraamaan ja se poikisi taas kolikon jos toisenkin. Tämä edesauttaisi mahdollista nousijaa kuittaamaan liigalisenssiä koskevan maksun.

Liigalta ei ole vieläkään saatu selkeää kannanottoa. Jopa 94% sarjan pelaajista olisi valmiina avaamaan Liigan ovet. Valitettavasti tällä ei ole nyt kovinkaan suurta painoarvoa. Sen aikaa kun Liiga panttaa tämän muutoksen palauttamista, niin moni katsoja saa todistaa panoksettomia otteluita ja puolityhjiä areenoita. Mikä tässä sitten mättää? Suojaako Liiga kenties toimitusjohtajien työpaikkoja liigaseuroissa? Vai pelätäänkö tässä epäonnistumista? Oli syy mikä tahansa, lopullisen päätöksen vatvominen lisää nauloja Liigan arkkuun. 

Yritin saada Liigan puolelta lausuntoa asiaan koskien, vaikka tiesin linjauksien olevan niukkoja. Sitten tärppäsi, ja sain kiinni Liigan parissa meritoituneen Tuomas Nyholmin. Pienten esittelyiden jälkeen kysyin Liigan nykyiseltä viestintäjohtajalta syytä johtaneeseen tilanteeseen.

– Osakkailla on päätös. He käyvät tilannetta läpi ja tekevät johtopäätökset, en lähde ottamaan enempää kantaa.

Sitten mieleeni juolahti jatkokysymys koskien tekijöitä, mitkä voisivat Liigan avaamista edistää.

– Hallitus kartoittaa mahdollisuuksia, tähänkään en valitettavasti voi enempää kommentoida.

Kommentit vahvistivat edellä mainittua Liigan hyvin vähäsanaista ulosantia. Ymmärrän, että yksittäiset ihmiset Liigan sisällä eivät voi antaa suoraa mielipidettä, vaan kommenttien täytyy kulkea linjassa Liigan kannan kanssa.

Se mitä tulee tapahtumaan, on asia mitä emme osaa tällä hetkellä ennustaa. Kannattajat eri puolella suomineitoa voivat vain toivoa, että joko se ensikauden kausikortti olisi arvokas pelillisesti aivan sarjan viimeisille kierroksille saakka. Se työ, mitä jokainen suomalainen kiekkoperhe tekee vuosi vuodelta menestymisen ja mahdollisuuksien eteen, on asia mitä me emme saa heittää hukkaan. Meidän pitää avoimella Liigalla mahdollistaa se kehityskäyrä ja kilpailu, joka tuottaa loppupeleissä sen olennaisen, maineen ja mammonan.

Teksti: Arttu Pätsi
Kuvat: Pixabay