Vuosaaren jäähalli
Vuosaaren jäähalli. Kuva: Sari Korolainen

”Kaupunkilainen, juuri sinulla on mahdollisuus vaikuttaa, mihin lähes yhdeksän miljoonaa euroa käytetään”. Näin mainostaa Helsingin kaupunki osallistuvan budjetoinnin OmaStadi-äänestystä.

Mahtavaa. Juuri minulla on tilaisuus valita, annanko ääneni Nordsjön kartanon parkour-puistolle tai Broändän puron kunnostuksen jatkamiselle. Muutama viikko sitten Vuosaaresta muuttaneena ajattelin antaa ääneni tietysti vanhoille kotikulmille. 

Viime kesäkuussa valittiin 85 uutta kaupunginvaltuutettua. Nämä henkilöt päättävät puolestamme muun muassa kaupungin talousarviosta eli budjetista. Tänä vuonna summa on noin viisi miljardia euroa. 

OmaStadin vajaat yhdeksän miljoonaa euroa on noin kaksi promillea kaupungin budjetista. Onko yhdeksällä miljoonalla mitään merkitystä vai puuhastelemmeko näennäisdemokratian kanssa?

OmaStadin taustajoukoissa työskentelevät ihmiset vakuuttavat, että kyllä on merkitystä.

Asukkaiden ehdotukset ovat käytännönläheisiä ja kertovat, mitä he todella haluavat kaupungiltaan. Idässä listolla on esimerkiksi lisää roskiksia, viihtyisämpiä puistoja ja parempaa valaistusta, oikoportaat Vuosaarensillalta rantaraitille. Eikö kaupunki ole olemassa juuri noita asioita varten ilman OmaStadiakin?

Vuosaarensilta
Vuosaarensillalta toivotaan oikoportaita rantaan. Kuva: Sari Korolainen

Onneksi joukkovoimalla saamme jotain parempaa. Yksi vuosaarelainen näki asioita selkeämmin kuin 40 000 kaupungin työntekijää. Tämä nerokas ajattelija ehdotti Uutelaan laiduntavia eläimiä.  Minun mielestäni idea on loistava. Lampaat mussuttavat metsät putipuhtaiksi aluskasvillisuudesta eikä metsureita ja metsäkoneita tarvita luonnonhoitoon. 

Kaupungin virkamiehet ovat taittaneet peistä luonnonsuojelijoiden kanssa alueen hoitotöistä kuukausia, mutta ratkaisu löytyy lammasfarmilta. Toivottavasti ihmiset äänestävät hanketta tarpeeksi. 

Pidän myös siitä, että yli 12-vuotiaat pääsevät äänestämään ehdotuksista. Jos kotona ei kukaan ole kiinnostunut poliitiikasta tai vaaleista, on hienoa, jos äänestysasiaan pääsee perehtymään osallistuvan budjetoinnin siivellä. Pidän myös ajatuksesta, että nuorten omia ehdotuksia on läpäissyt seulan ja päässyt äänestettävien ehdotusten joukkoon.

Toivon vilpittömästi, että joku nuorten ehdotuksista myös toteutetaan. On suorastaan liikuttavaa, kuinka arkisia toiveita nuorella väellä voi olla. Mellunmäessä nuoriso toivoi esimerkiksi roskiksia huumeruiskuja varten. 

Äänestys päättyi torstaina 28.10. Sen jälkeen työ oikeastaan vasta alkaa, kun voittajaideoita aletaan toteuttaa. 

Lue lisää OmaStadista

https://kaupunkikanava.fi/kaupunkilaisten-aani-kuuluu-omastadissa/