Paikalliset luontoaktiivit ovat huolissaan erityisesti Stansvikinkallion metsäalueen rakentamisen suunnitelmista. Alueelle ollaan rakentamassa asuntoja 2 000 ihmiselle.

Helsingin kaupunkiympäristö on julkaissut katusuunnitelmaehdotuksia Stansvikinkalliolle rakennettavista asuinrakennuksista. Alueen sisällä sijaitsevaa Stansvikin metsää pidetään ainutlaatuisena ja kokoonsa nähden poikkeuksellisen monimuotoisena. Metsä on säilynyt koskemattomana vuosikymmeniä, koska se oli vanhan öljysataman suojavyöhykettä. Osa alueen vanhimmista puista on jopa 300 vuotta vanhoja

Metsän suojelusta on käyty kamppailua vuosikymmeniä paikallisten luonto- ja kyläyhdistysten ja Helsingin kaupungin välillä. Kaupunki haluaa tehdä alueesta puiston sekä rakentaa sinne asuntojen lisäksi parkkipaikkoja ja teitä. Aktiivit pelkäävätkin, että iso osa ikimetsää häviää vaikka kaupunki on linjannut, että suunnitelmissa pyritään säilyttämään esimerkiksi kaikki alueella sijaitsevat vanhat tammet.

Alueella on 1800-luvulta lähtien kasvaneita puita.

Helsingin kaupunkiympäristön uudet suunnitelmat ovat suututtaneet paikalliset asukkaat ja aktiivit. Esimerkiksi Laajasalon kaupunginosan Facebook-ryhmässä ihmiset kertoivat pettyneensä siihen, että asukkaiden toiveita alueen kehittämisestä ei ole kuunneltu. Katusuunnitelmaehdotuksia pääset katsomaan tästä.

Kuvat ja teksti: Iisakki Kuronen