36-vuotias Sidney Crosby pelaa uskomatonta kautta Pittsburgh Penguinsissa ja on viemässä Penguinsia NHL:n pudotuspeleihin. Kun Crosby sai maaliskuussa pelin juonesta kiinni, niin Penguins alkoi tosissaan taistelemaan NHL:n jatkopeleistä.

Penguinsia pidettiin ennen kautta yhtenä varmoista pudotuspeleihin menevistä joukkueista, kun joukkue sai ennen kautta San Jose Sharksista ruotsalaisen huippupuolustajan Erik Karlssonin takalinjoille. Karlsson oli ennen siirtoa palkittu Norris Trophylla, joka annetaan kauden parhaalle puolustajalle. Huippupuolustaja laittoi edellisellä kaudella historiankirjat uusiksi, kun hän teki ensimmäisenä eurooppalaispuolustajana yhdellä kaudella yli 100 pistettä (25+76). Penguinsin peli ei muuttunut mihinkään tästä siirrosta, vaan peli oli pitkään tahmeaa kauden alussa. Huonoimmillaan joukkue oli yli 10 pistettä pudotuspelipaikasta. 

Penguinsin peli muuttui kuitenkin täysin maaliskuussa. Joukkue käänsi kurssin lopulta 24. maaliskuuta ja tästä voi kiittää kanadalaista Sidney Crosbya. Pennsylvanian osavaltion tähtiryhmä otti pisteitä kymmenessä pelissä putkeen ja pitää tällä hetkellä NHL:n itäisen konferenssin viimeistä villi kortti -paikkaa. Pisteputken aikana Crosby on tehnyt 20 pistettä ja jos Penguins etenee lopulta pudotuspeleihin, voisi Crosbyn hyvin ottaa Hart Trophy -keskusteluihin mukaan. Pisteiden valossa Crosby ei ihan kilpaile parhaiden kanssa, kun Crosbylla on 89 pistettä ja pistepörssin kärjellä Nikita Kucherovilla on jo 141 pistettä. Pitää kuitenkin muistaa, että Crosby on 36-vuotias ja pelaa huonompien ketjukavereiden kanssa.  

Tällä kaudella Hart Trophy -kilpailu on erittäin tasainen, kun peräti kolme pelaajaa on tehnyt yli 130 pistettä. Aina ei pidä tuijottaa pelkkiä pisteitä. Pitää osata katsoa pelaajan ikää, roolia joukkueessa sekä sitä, missä seurassa pelaaja pelaa. Crosbyn tapauksessa pitää ottaa huomioon, että hän on selkeästi paras pelaaja joukkueessa, joka menee juuri ja juuri pudotuspeleihin.

Crosby pelaa uskomatonta kautta. Tämä on jo hänen yhdeksästoista kausi, jonka hän pelaa piste per peli -tahdilla, mikä tarkoittaa sitä, että hän sivuaa jo Wayne Gretzkyn ennätystä. Crosby on ollut tällä kaudella selkeästi Penguinsin paras pelaaja. Hän on loistava kahden suunnan sentteri, joka raastaa pelistä toiseen ja tekee jatkuvasti voittavia asioita. Kukaan muu ei kannattele niin vahvalla otteella joukkuettaan, kuin Crosby koko Pittsburghia. Siksi Hart Trophy kuuluu Crosbylle.

Tällä hetkellä Penguins on pisteen Detroitin edellä itäisen konferenssin viimeisellä jatkopaikalla. Heidän takanaan on kuitenkin kolme joukkuetta ainoastaan pisteen sisällä, kun vain yksi paikka on jaossa pudotuspeleihin. Pittsburgh on jäänyt vain kaksi kertaa Crosbyn aikana ulos tosipeleistä. Ilman Crosbya Penguins olisi kaukana pudotuspelitaistelusta. 

Teksti: Perttu Kuru
Kuva: Michael Miller, Wikimedia Commons, Creative Commons Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International, kuvaa on rajattu.