Uutelan polut ovat monen ulkoilijan henkireikä. (Kuvat: Jukka Hintikka)

Uutela on 40 000 vuosaarelaisen lähivirkistysalue. Samaan aikaan kun monia Helsingin puisto- ja virkistysalueita nakerretaan rakentamisen tieltä, niin Uutelaan ollaan liittämässä uusia ranta-alueita. 

Kilpikaarnaisten saaristomäntyjen ja rannan suurten tervaleppien välissä kiemurtelee lenkkipolkuja. Kalliorantojen katveessa ruokailee kyhmyjoutsenia ja isokoskeloita. Uutelassa on säilynyt palanen saaristoluontoa Helsingin kyljessä.

Aina Uutela ei ole ollut arvossaan. 1970-luvulla nykyisen ulkoilualueen paikalle suunniteltiin jopa ydinvoimalaa. Tämän vuosituhannen Helsingissä sellainen ei tulisi kuuloonkaan. 

Uutelan yli sadan hehtaarin alueeseen aiotaan liittää kolmen hehtaarin Hallkullanniemi ja lyhyellä sillalla mantereeseen yhdistetty kahden hehtaarin Nuottasaari. Niemessä on satavuotias, huonokuntoinen huvila. Rantaviivaa tulee lisää lähes kilometrin verran. 

Uutelassa on useita kilometrejä rakentamatonta rantaviivaa.

Kaavakävelylle uudelle ulkoilualueelle 

Helsingin kaupungin kaavoituksen tiimipäällikkö Tuukka Linnas vetää kaavakävelyä Uutelan laajennusaluelle. Kävelyllä osoitetaan konkreettisesti, mikä alueella tulee muuttumaan. 

Aluetta ei ole avattu virallisesti, sillä se ei ole täysin turvallinen. Esimerkiksi Nuottasaaren silta on osin kaiteeton.

Tiimipäällikkö Tuukka Linnas esittelee uuden ulkoilualueen suunnitelmia.

“Kaupunki osti ison osan uudesta alueesta vuonna 2015. Osa on vielä yksityisomistuksessa, mutta kaupungin on tarkoitus ostaa sekin. Kaavoitus on nyt viime metreillä”, Linnas kertoo ja osoittaa kävelyyn osallistuville kaavakartalta suunnittelun kannalta tärkeitä kohtia.  

Huvilan ja sitä ympäröivän tontin kaupunki aikoo myydä erillisellä tarjouskilpailulla. Asuinkäyttöön huvilasta ei ole, vaan sinne halutaan ensisijaisesti matkailu- tai virkistystoimintaa. Kävelyn osallistujat epäilevät hanketta. Linnas puolustaa huvilan myyntiä. 

Hallkullanniemen huvila on ollut vuosia tyhjillään.

“Ei ole kenenkään etu, että kaupungilla on autiotaloja. Tavoitteena on, että sinne saadaan virkistystä palvelevaa toimintaa. Kuntoselvityksellä on varmistettu, että huvila on säilytettävissä”, Linnas perustelee. 

Herkkä luonto huolestuttaa kävijöitä

Kävely jatkuu siltaa pitkin Nuottasaareen. Rakentamattomalla saarella on jyrkkiä rantakallioita ja pätkä hienoa hiekkarantaa. 

Nuottasaaren silta on huonossa kunnossa, mutta yhä kulkukelpoinen.

Saaren kohtalo herättää kävelijöiden huolen. Luonnontilainen saari voi houkutella veneilijöitä, etenkin jos vanhan, rikkinäisen laiturin tilalle tulee uusi kaupungin laituri. 

Ulkoilualueen laajentamista sinänsä tuskin kukaan vastustaa, mutta hankkeessa on havaittu myös ongelmia. Vuosaarelainen Anu Erel on seurannut prosessia pitkään. Parkkipaikkojen laajennus ja huvilan myynti ulkopuoliselle taholle ei saa varauksetonta kannatusta. 

Uutelan rantakalliot ovat suosittuja virkistyskohteita.

“On ihana asia, että kaupunki sai hankittua alueen. Aluksi alueelle oltiin kuitenkin laajentamassa asuinrakentamista. Toivon, että alue säilyisi ihan tavallisten vuosaarelaisten käytössä. Luonto on herkkää ja täytyy katsoa, kuinka paljon se kestää virkistyskäyttöä”, Erel kertoo. 

Uutelassa usein ulkoilevan Pekka Karhulan mielestä paikassa parasta on luonto. 

“Merenranta, linnut, avarat näkymät. On tämä tällainen henkireikä pääkaupunkiseudulla. Hienoa, että tällainen alue on säästynyt”, Karhula toteaa. 

Nuottasaaren ja Halkullanniemen liittäminen ulkoilualueeseen saa Karhulalta tunnustusta.

Suurten saaristomäntyjen kaarna on vuosikymmenten saatossa paksuuntunut panssariksi.

“Onhan siellä saaressa uskaliaimmat jo käyneet. Isot ihmismäärät voivat aina aiheuttaa ongelmia, mutta hyvä juttu, jos alue saadaan kuntoon ja osaksi ulkoilualuetta”, Karhula kertoo.