Varsinaiset hallitusneuvottelut alkavat tiistaina 2. toukokuuta Säätytalolla Helsingissä. Viime vuosikymmeninä neuvotteluiden pitopaikaksi vakiintuneelle Säätytalolle suuntaa neljän eduskuntapuolueen edustajista kootut ryhmät heti vapun jälkeen.

Hallitustunnustelija, Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ilmoitti torstaina iltapäivällä kutsuneensa käytyjen tunnustelujen perusteella tämänkertaisiin hallitusneuvotteluihin Kokoomuksen seuraksi RKP:n, Perussuomalaiset ja Kristillisdemokraatit. 

Orpon mukaan hänellä on luottamus siihen, että koolle kutsuttujen puolueiden kanssa päästään yhteisymmärrykseen hallitusohjelmasta, eli poliittisesta toimintaohjelmasta, johon listataan vaalikauden tavoitteet ja tärkeimmät tehtävät. Neuvotteluissa myös päätetään muun muassa ministerisalkkujen jaosta osallistuvien puolueiden kesken.

Petteri Orpon mukaan neuvotteluiden suurimmat väännöt käydään kuuden miljardin euron sopeutustoimista.

Kaikki alkaviin hallitusneuvotteluihin kutsutut puolueiden puheenjohtajat myöntävät, että näkemyseroista huolimatta eteen tulevista asioista voidaan neuvotella, ja tarvittaessa joustoakin löytyy. Neuvotteluiden tavoitteena on, että toimintakykyinen enemmistöhallitus on muodostettu kesäkuussa. 

Teksti ja kuvat: Emilia Pitkänen