Alkujaan Tuusulassa toiminut CoolHead Brew on vuodesta 2021 lähtien pitänyt majaa Helsingin yliopiston vanhassa kasvihuoneessa Viikissä. Täällä Suomen näkyvimpiin pienpanimoihin lukeutuva yritys suunnittelee, tuottaa ja tarjoaa omintakeisia oluitaan täysin ainutlaatuisessa ympäristössä.

Brasiliasta kotoisin oleva Cleber on CoolHead Brew’n toimitusjohtaja. Hän miettii jatkuvasti uusia makuelämyksiä ja -yhdistelmiä oluen ystävien iloksi.
Viikin Gardenia on poikkeuksellinen miljöö panimolle. Lähes koko katto koostuu ikkunapaneeleista, joista tulvii valoa. Kesäisin panimo lämpenee arvatenkin trooppisiin lukemiin.
Tiettyjä erikoisoluita seisotetaan erilaisissa makua antavissa tynnyreissä. Pääasiallinen tuotanto tapahtuu kuitenkin käymisastioissa, joista valmistuu päivittäin keskimäärin liki 1000 litraa olutta.
Laadunvalvontaa hoitava Sudar tarkistaa tekeillä olevan stout-oluen kehittymistä jo tuotantoprosessin aikana.
Olutpanimot ovat teknisesti äärimmäisen kehittyneitä LVI-laitoksia, missä oluen käymistä ohjataan ja valvotaan insinöörimäisellä tarkkuudella.
Ricky on juuri suorittanut olutvierteen linkouksen, joka häivyttää olueen lisätyn humalan terävimpiä katkeroita. Hänen mukaansa oluen paneminen on “75-prosenttisesti laitoksen siivoamista ja desinfiointia.”
CoolHeadin oluita myydään nykyään pääsääntöisesti neljän desilitran tölkeissä. Toisinaan tölkityskoneeseen pitää kuitenkin asentaa pienempien tölkkien täyttämiseen sopivia putkia, kuten Joonas tekee kuvassa.
Oluen aromit säilyvät parhaiten kylmässä, jossa ne saavat odottaa ottajaansa. Mikäli hallituksen esitys oluen etämyynnin vapauttamisesta menee läpi, voivat nämäkin tölkit olla tilattavissa kotiovelle tähän aikaan ensi vuonna.

Kuvat ja teksti: Kristian Kurki