Helsingin Senaatintorilla järjestettiin Kaartin jääkärirykmentin ja Panssariprikaatin sotilasvala perjantaina 16. helmikuuta. Kaartin jääkärirykmentti sijaitsee Helsingin Santahaminassa, mutta Panssariprikaatin alokkaat olivat saapuneet paikalle Hattulan Parolannummella.Tilaisuus järjestetään aina alokaskauden päätteeksi, ja siellä alokkaat saavat ensimmäisen kerran ylennyksen. Tässä tapauksessa alokkaista tuli kaartinjääkäreitä ja tykkimiehiä. Alokaskausi kestää kuusi viikkoa, jonka jälkeen varusmiehillä alkavat erikoistumisjaksot.

Myös Kunniakomppania oli mukana marssimassa.
Valan vannomisen jälkeen Kaartin jääkärirykmentin alokkaat ylennettiin kaartinjääkäreiksi ja Panssariprikaatin alokkaat tykkimiehiksi. Kuvassa Kaartin jääkärirykmentin alokkaita.
Senaatintorin ympäristö täyttyi valatilaisuutta seuraavasta yleisöstä. Sotilaspoliisit pohtivat, mistä ihmisiä voi päästää liikkumaan esimerkiksi työpaikoilleen ilman, että syntyy kaaos.
Monen valatilaisuuden vieraan kohtokohta oli ostaa kahvi ja munkki sotilaskodista eli sotkusta, joka oli saapunut paikalle kahteen eri myyntipisteeseen. Molemmissa riitti jonoa.
Sotkun munkilla on käynyt huono munkki. Sohjoinen katu sai oman osansa tästä varusmiesten klassikkoherkusta, ja ehkäpä myöhemmin myös pulu pääsi apajille.
Puolustusvoimat esitteli valatilaisuuden yhteydessä kalustoaan. Kaartinjääkäri Aleksi Ukkosen kädessä on raskas kertasinko, APILAS (Armor-Piercing Infantry Light Arm System).

Kuvat ja teksti: Joaniina Ketomäki