Mitä sellaista sirkus pystyy tarjoamaan yleisölleen, jota ei muualla pääse näkemään tai kokemaan? Miten sirkuksen toimintaa rahoitetaan? Entäpä miltä sirkuksen tulevaisuus näyttää? Hyppäsin tähän itsellenikin tuntemattomaan maailmaan ja otin muun muassa näistä asioista selvää sirkusartisti Pauliina Koskiselta, sekä kotimaan asioiden päälliköltä Johanna Mäkelältä, Sirkuksen ja tanssin tiedotuskeskuksesta.

Suomalaiseen sirkukseen kuuluu esitys-, harrastus- sekä sosiaalisen sirkuksen toimintaa. 

Suomea kiertää kaksi perinteistä sirkusta: Sirkus Finlandia ja Sirkus Tähti. Sirkus Finlandia on Suomen kansallis-sirkus, joka on matkannut kunnioitettavat 48 vuotta ja Sirkus Tähtikin jo 10 vuotta.

Tulevaisuudessa näemme varmasti sirkusta yhä useammissa monitaiteisissa esityksissä ja yhä useammilla näyttämöillä. Sirkus on jo löytänyt tiensä teatteriesityksiin, ja tämä varmasti lisääntyy. Suomesta löytyy paljon taitavia sirkustaiteilijoita.  

Tietoa tuottaa ja välittää Sirkuksen ja tanssin tiedotuskeskus, joka on sirkusalaa edustava asiantuntijaorganisaatio. Tiedotuskeskus myös kehittää alan toiminnan edellytyksiä.

Sirkusesitykset koko maassa löytyy tiedotuskeskuksen esityskalenterista sivulta circusdance.fi.

Suunnittelu, kuvaus, editointi: Tiia Haiko

Teksti: Tiia Haiko

Kuva: Pixabay

Lähteet:

Pauliina Koskinen/Sirkus Finlandia

Johanna Mäkelä/sirkuksen ja tanssin tiedotuskeskus