Tänään perjantaina 24. helmikuuta tulee kuluneeksi tasan vuosi siitä, kun Venäjä käynnisti laajamittaisen hyökkäyssodan Ukrainaan. 

Vuosi sitten järkytys oli suuri, kun Venäjän presidentti Vladimir Putin määräsi joukkonsa hyökkäämään Ukrainan maaperälle. Viimeiseen asti monet eivät halunneet uskoa sitä, että Putin kykenisi tekemään niin radikaalin päätöksen. 

Putin halusi rikkoa maailmanjärjestystä, ja sen hän tekikin. Hän vain erehtyi pahasti, kun luuli, että Ukraina kaatuu muutamassa päivässä ja Eurooppa alistuu Putinin tahtoon. Nyt eurooppa on yhtenäisempi kuin koskaan, Suomi ja Ruotsi liittymässä Natoon. Tätä Putin pelkäsi eniten, kun perusteli sotaa kansalaisilleen Naton uhalla.

Nyt jo 50 maata on yhdistäneet voimansa Venäjää vastaan, ja diktaattori Putin on jäänyt vain muutaman maan avun varaan. Vajaa viikko sitten Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden henkilökohtaisesti matkusti Kiovaan tapaaman Ukrainan presidentin Volodomyr Zelenskyin. Kun Biden käveli pitkin Kiovan katuja, samaan aikaan soivat sireenit, jotka varoittavat pommituksista.

Koskaan aiemmin yhdysvaltojen presidentti ei ole matkustanut sotivan maan pääkaupunkiin kesken sodan. Signaali Putinille on siis vahva, Yhdysvallat ja sen liittolaiset pysyvät Ukrainan tukena loppuun asti ja piste. Myös Suomi on pysynyt Ukrainan tukena sodan alusta lähtien ja edelleen Suomen presidentti Sauli Niinistön vahvisti tuen jatkuvan niin pitkään, kun on tarve.

Meidän demokraattisten yhteiskuntien on jatkettava vahvaa Ukrainan tukemista loppuun asti, niin kauan kuin tarve on, jotta Ukraina voittaa sodan. Muuten autoritaarisuus saa globaalisesti otteen, eikä semmoinen maailma ole todellakaan sitä, mitä me haluamme meidän tulevien sukupolvien saavan jälkeemme.

Toivon myös, että myös Venäjästä tulee joskus oikeasti demokraattinen valtio, jossa ihmiset voivat aidosta ja vilpittömästi olla vapaita, aamen!

Joten jatkakaamme tämän ”Stop War, Stop Putin” -lauseen hokemista niin kauan kuin on tarvis!

Teksti: Antti Kurhinen
Kuva: JBounchez, https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d4/Stop_Putin.jpg,
Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International